Távozik Rost Andrea az Operaházból, ifj. Harangozó Gyula is lemondott

2023. június 9. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nem írta alá a 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését a Magyar Állami Operaházzal Rost Andrea, és a nyárra meghirdetett főszerepeiben sem lép már fel. Az operaénekes a Facebookon posztolta ki a döntését, amelyről írásban tájékoztatta az Operaház főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert is. Rost Andrea azt írta a posztban, hogy nem vonul vissza.

Frissítés 15:20: Az Index később azt írta, ifj. Harangozó Gyula, Kossuth-díjas balettművész, koreográfus és balettmester a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze lemondott táncosok legnagyobb szakmai állami kitüntetését odaítélő Harangozó Gyula-díj bizottság elnöki tisztségéről és tagságáról.

Harangozó azt írta, sajnálattal hozta meg a döntést, és ebben csak megerősítette az, ami Kesselyákkal történt. Úgy fogalmazott: elhatározásában elsősorban a Harangozó Gyula-díj, másodsorban pedig „az operaház főigazgatói pályázata szakmai bizottságának egyhangú ajánlásainak figyelmen kívül hagyása” játszott szerepet.

Csák János kulturális és innovációs miniszter május végén jelentette be, hogy 12 év után is Ókovács Szilveszter marad az Operaház igazgatója. A posztra tizenegyen pályáztak, az Index értesülése szerint pedig Ókovács nem is volt esélyes az újraválasztásra. A pletykák szerint Miklósa Erika operaénekes, Kesselyák Gergely első karmester és Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser is nagyobb eséllyel futhatott volna be. Úgy tűnik, hogy a pletykának nem volt alapja.

Ókovács Szilveszter 2011-ben került a Magyar Állami Operaház élére, tavaly pedig azzal került a hírekbe, hogy három héttel a választások előtt azzal viccelődött az Operaház felújított épületének átadóján Orbán Viktor előtt, hogy „12 év után mindenkinek mennie kell”. Azonban ahogy Orbán sem távozott ennyi idő után a miniszterelnöki posztról, úgy neki sem kell elmennie az igazgatói székből. Ókovács új megbízatása 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig tart majd.

A Telexen is megírtuk, hogy a régi-új főigazgató azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését. Sajtóinformációk szerint Ókovács június 7-én hívatta magához Kesselyákot, és közölte vele, hogy mivel Kocsár Balázs főzeneigazgató szerződése hamarosan lejár, zenei koncepcióváltásra kerül sor, amelyben Kesselyák előadásainak száma annyira lecsökken, hogy nem indokolt számára az alkalmazotti státusz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!