Buda Flóra Anna az Arany Pálma díjról: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

2023. május 29. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Elképzelni el tudtam, de nem teljesen hittem el, mivel 10 éve nem díjaztak animációt Cannes-ban, és általában sem gyakori, hogy ilyen nagy fesztiválokon animációs rövidfilm kapná a fődíjat. Nagyon erős volt a mezőny, ezért is óriási meglepetés volt” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Buda Flóra Anna, aki 27 című animációs filmjével Arany Pálma díjat nyert a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A díjhoz a Nemzeti Filmintézet is gratulált, ami azért is érdekes, mert korábban három alkalommal is visszautasították a film támogatását. „Semmit. Minden gratulációt megköszönök. Az zavar, hogy ahelyett, hogy arról lenne szó, hogy ki mennyi energiát fektetett ebbe a filmbe, már megint az NFI-ről beszélünk, akinek nincs köze ehhez a sikerhez” – mondta Buda az interjúban a Filmintézet gratulációjáról.

Buda Flóra Anna a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon – Fotó: Patricia De Melo Moreira
Buda Flóra Anna a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon – Fotó: Patricia De Melo Moreira

Habár a Filmintézet forráshiányra hivatkozva nem adott pénzt az animációs rövidfilm elkészítésére, a Filmirodán keresztül a film részesült a 30 százalékos magyar adó-visszatérítésből, amit minden Magyarországon gyártott film igénybe vehet. „Így tehát igen is van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme. Nem beszélve arról a munkáról, amit a magyar producerek – Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin tettek hozzá, valamit a magyar produkciós stáb munkájáról, melyet Andrasev Nadja vezetett” – fogalmazott Buda.

„Az irántuk érzett tiszteletből és a Filmiroda közvetett támogatása miatt ezt a filmet továbbra is francia–magyar koprodukciónak hívjuk, bármennyire is kilátástalannak tűnik a helyzet”.

Az animációsfilm-rendező a magyar tanároknak és diákoknak ajánlotta a díját.
„Elképesztő erőt és szenvedélyt látok, amit még korábban soha. Nagyon drukkolok nekik, hogy sikerüljön változást elérni. Bár személyesen ritkán jutok el budapesti tüntetésekre, célom, hogy a filmművészet eszközével álljak ki a változásért. Nekik pedig üzenem, hogy kitartás” – mondta az interjúban Buda, aki pár hete a Telexnek adott interjúban részletesebben is beszélt a 27 című filmjéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!