Szombathy Pál már nem a 168 Óra főszerkesztője

2023. április 3. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Szombathy Pál főszerkesztő csendben elhagyta a 168 Óra kiadóját – írja a Media1.hu. A médiapiaci szaklap értesülését megerősíti, hogy a 168ora.hu impresszumában már tényleg nincs ott Szombathy neve, a hattagú szakmai stáb főszerkesztőjeként Pásztor Csaba neve olvasható.

Szombathy tavaly júliusban lett a Michaeli, Schwartz & Brit Media által kiadott lap főszerkesztője. Méghozzá olyan helyzetben, ami némileg ismerős lehetett neki: ugyanis nagyjából két hónappal azután nevezték ki főszerkesztőnek, hogy elbocsátották a 168 Óra teljes belsős stábját, majd az átszervezések miatt felmondott az addigi főszerkesztő. És hogy miért lehet ez neki ismerős? Korábban ugyanis az előző munkahelyünkön, az Indexnél némileg hasonló helyzetben lett főszerkesztő 2020 nyarán (igaz, ott előtte már igazgatósági tag is volt): akkor, amikor az addigi főszerkesztőnk, Dull Szabolcs menesztése után az egész szerkesztőség felállt.

Amikor Szombathy a 168 Óra élére került – főszerkesztő-helyettese ugyanaz a Sztankóczy András volt, aki Szombathyval együtt vezető szerkesztőként érkezett 2020-ban az Indexhez, majd távozott onnan vele együtt hónapokon belül –, a lapnak még nyomtatott kiadása is volt. Azonban az érkezése utáni hónapban, tavaly augusztusban a kiadó megszüntette a papíralapú 168 Órát, mondván: a jelenlegi energia- és papírárak mellett nem látja fenntarthatónak a lap kiadását.

A Media1.hu felidézi: Szombathy a tavaly júliusi kinevezésekor nekik adott interjúban elismerte, hogy valóban nehéz helyzetben van a 168 Óra, de „neki a karmájában vannak a nehéz helyzetek”. Azt is mondta: szeretett volna esélyt adni, hogy a 168 Óra megmeneküljön, „azonban mint megtudtuk, Szombathy néhány hónappal később mégis távozott” (az impresszumban már a volt helyettesének sincs nyoma).

Nemcsak Szombathy távozott a Michaeli, Schwartz & Brit Media cégcsoporttól, hanem Trencséni Dávid hírigazgató is (bár az ő neve még ott van az impresszumban). A Media1.hu úgy értesült, hogy Trencséni március 31-i hatállyal távozott a cégtől, ahol olyan termékek tartoztak hozzá, mint a 168 Óra és a 168ora.hu – amíg nem szűnt meg a print kiadása –, továbbá „a Neokohn, a jelenleg szintén szünetelő Pesti Hírlap és néhány más médium”. A lapnak Trencséni megerősítette a távozásával kapcsolatos információt; közleménye szerint „közös megegyezéssel zártuk le ezt az időszakot”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!