Fiatalkorú lányok zaklatásával is vádolják a Rick és Morty alkotóját, aki egy csapásra elveszthet mindent

Legfontosabb

2023. január 26. – 23:28

Fiatalkorú lányok zaklatásával is vádolják a Rick és Morty alkotóját, aki egy csapásra elveszthet mindent
Justin Roiland 2013-ban – Michael Buckner / WireImage / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Minden kornak megvoltak a maga formabontó felnőtt animációs sorozatai, amelyek kultikus státuszból a mainstream szórakoztatóipar szerves részévé váltak. Ilyen volt a kilencvenes években a Simpson család, az ezredforduló után a South Park vagy a Family Guy, majd később a Cartoon Network kvázi alcsatornájának számító Adult Swim, amelyen már kifejezetten a felnőtteknek szánt animációs műsorok domináltak. Itt bukkant fel 2013-ban a Rick és Morty, amely az elmúlt tíz év vitán felül legnagyobb hatású animációs sorozatává vált, és bátran oda lehet tenni a Simpson család vagy a South Park mellé.

A sorozat két fő alkotója a kezdetek óta Dan Harmon és Justin Roiland, utóbbit azonban nemrég menesztette a stúdió, miután kiderült, hogy családon belüli erőszakkal vádolják. Roiland menesztésével úgy tűnhet, hogy „csak” a Rick és Morty eredeti hangja tűnik el, pedig valójában egy olyan embernek sikerült kiírnia magát a szakmából, akinek óriási hatása volt a jelenlegi szórakoztatóipar mainstream humorára és stílusára.

Kisebb birodalmat épített fel

Roiland számos tévés és online projekten dolgozott korábban (The Sarah Silverman Program, Channel101), de az első igazi áttörést az hozta meg neki, amikor Dan Harmont felkérte az Adult Swim, hogy csináljon nekik egy animációs sorozatot. Mivel korábban dolgoztak már együtt, Harmon Roilandet kérte fel társnak, akivel egészen mostanáig együtt írták és készítették a Rick és Mortyt.

A sorozat az első évad után akkora világszenzáció lett, hogy Harmon és Roiland pillanatok alatt a hollywoodi elitben találta magát. Nem véletlenül, ugyanis tökéletes párost alkottak: a hatalmas geekként és a Community írójaként is ismert Harmon hozta a sorozat védjegyévé vált poptudományos és sci-fis humort, amelyhez hasonlót addig nem lehetett látni, Roiland pedig a két címszereplő hangját és a türhőbb poénokat adta.

Roiland hangja különösen ikonikussá vált az évek során. Gyakorlatilag ő hozta divatba azt a dadogós-hadarós szinkronhangstílust, amelyet azóta számos más modern animációs sorozat is átvett. Amíg Morty esetében csak egy ártalmatlan tinédzser hangját adja, Rick már más eset: egy funkcionális alkoholistát alakít, aki állandóan veszélybe sodorja a családja életét. Rick ugyanúgy hadar és dadog, mint Morty, csak ő még mellé néha nagyokat is böfög. Azóta kiderült, hogy Roiland rendszeresen iszik és részegen veszi fel a hangokat a sorozathoz, erről maga az Adult Swim töltött fel több videót is az elmúlt években:

Roiland annyira felkapott név lett a piacon, hogy a Rick és Morty után gyakorlatilag bármihez ért, abból siker lett:

  • 2016-ban megalapította a saját videójáték-stúdióját Squanch Games néven, és éppen nemrég jött ki a High on Life című játékuk, amely kifejezetten sikeres lett. A legtöbb karakter hangját természetesen Roiland adta.
  • A saját animációs stúdiója felel a Rick és Morty mellett több más rajzfilmsorozatért is, mint a Hot Streets, a Solar Opposites vagy a Koala Man.
  • A Hulun futó (nálunk Vigyázat, ufók! című) Solar Oppositesban ő adja a főszereplő, Korvo hangját is.
  • Dollármilliókat keresett különböző NFT-kkel. 2021-ben 1,65 millió dollárért adott egy komplett NFT-kollekciót. (Arról, hogy mi az az NFT, itt írtunk részletesebben.)
  • A saját projektjei mellett keresett szinkronhang is lett. Szerepelt az Adventure Time-ban, az Invincible-ben, a Gravity Fallsban, a Robot Chickenben, az HBO-féle Animalsben, de pár nagyobb mozifilmben is, mint a Krampusz vagy az Apróláb.

A Rick és Morty humora és stílusa akkora hatással volt az iparágra, hogy később több produkciónál is érezni lehetett, honnan inspirálódtak mind vizuálisan, mind szinkronmunka tekintetében. Ilyen például a Star Trek: Lower Decks, a Doomlands vagy a netflixes Inside Job, amelyek mind megjelenésükben, mind humorukban nagyon hasonlítanak a Rick és Mortyra. Ami különösen feltűnő, hogy ezekben a műsorokban a karakterek olyan tempóban beszélnek, mintha másfeles gyorsítással játszanánk le a videót. Ez már egyértelműen Roiland szinkronmunkái hatásának tulajdonítható.

Egy csapásra elveszthet mindent

Roiland azonban pillanatok alatt elvesztette mindazt, amit eddig felépített. Először az Adult Swim köszönte meg neki a munkát, és bejelentették, hogy a sorozat folytatódik tovább, csak új szinkronhangokkal. Kérdés, hogy Roiland ikonikus hangját mennyire tudják majd pótolni, ahogy az is, hogy mi lesz majd a sorozat humorával. A közvélekedés úgy tartja, hogy Harmon a kreatív agy a csapatban, Roiland pedig a suttyó, bántó, gyakran egyáltalán nem polkorrekt poénokért felelős, amit könnyű úgy elhinni, ha az ember, mondjuk, játszott a High on Life játékkal vagy megnézett akár csak egy epizódot a Solar Oppositesből. Ezeken mind érezni, hogy Dan Harmon nem vett részt az írói munkában.

De Roiland nemcsak a legsikeresebb produkciójától volt kénytelen búcsúzni, hanem gyakorlatilag a komplett karrierjétől is.

Az Adult Swimtől való kirúgása után lemondott a Squanch Games vezérigazgatói posztjáról is, majd később a részben a Disney tulajdonában álló Hulu is megvált tőle. Utóbbi azért is lehet különösen fájó, mert a Hulura gyártott Solar Oppositesben ő az egyik társalkotó, a Koala Manben pedig már alapvetően producerként vett részt. Mindkét produkció nélküle folytatja a jövőben.

Dan Harmon és Justin Roiland egy sajtóeseményen, 2018-ban – Fotó: Taylor Hill / FilmMagic / Getty Images
Dan Harmon és Justin Roiland egy sajtóeseményen, 2018-ban – Fotó: Taylor Hill / FilmMagic / Getty Images

A miértekről egyelőre kevés részletet tudni. Annyi biztos, hogy 2020-ban letartóztatták Roilandet családon belüli erőszak és személyi szabadság megsértése miatt. A vád szerint Roiland 2020 januárjában követte el ezeket egy nő ellen, akivel akkoriban kapcsolatban volt. A férfi ártatlannak vallotta magát, és 50 ezer dollár óvadék ellenében elhagyta az előzetest. Az ügyet idén áprilisban kezdik el tárgyalni a bíróságon. Ennek részeként az ügyészség megtiltotta Roilandnek, hogy kapcsolatba lépjen az áldozattal bármilyen szinten, és nem is mehet 30 méternél közelebb hozzá, illetve minden általa birtokolt lőfegyvert is le kellett adnia a hatóságoknak. Roiland ártatlannak vallja magát, képviselője szerint pedig a média pontatlanul számolt be az eseményekről.

Egyre többen állnak elő a történetükkel

Az ügyre csak idén januárban derült fény, de a botrány kirobbanása után újabb áldozatok jelentkeztek, és felmerült annak a gyanúja is, hogy Roiland fiatalkorúakat is megkörnyékezett. Többen közösségimédia-felületeken vallottak arról, hogy Roiland a Rick és Morty sikerét arra használta ki, hogy kapcsolatba lépjen fiatal rajongókkal, majd szexuálisan közeledjen hozzájuk. Az ellene valló fiatal lányok mind 15-17 évesek voltak, amikor Roiland állítólag megkörnyékezte őket. Ami azonos a történetükben, hogy mindannyian óriási Rick és Morty-rajongók voltak, és mentorként tekintettek Roilandre.

Egy Janna Waters nevű nő részletesen írt a Roilanddel való kapcsolatáról. Ebből kiderül, hogy miután a férfi felvette vele a kapcsolatot, hamar bókolni és flörtölni kezdett, amit még azután is folytatott, hogy jelezte neki, még nincs 18 éves. Roiland ekkor már 39 volt. A nő beszámolója szerint Roiland egyszer a városában járt, és elhívta egy céges buliba, ahol próbálta leitatni. A bejegyzés szerint kizárólag a józanságának köszönhető, hogy Roiland akkor nem élt vissza a helyzetével, pedig csoportos szexet is ajánlott neki. Waters azzal zár, hogy Roiland pedofil, ráadásul szétverte a szakszervezeti törekvéseket is a saját animációs stúdiójánál.

Ami még súlyosabb, hogy az online bejegyzések szerint Roiland kifejezetten sérülékeny iskolás lányokra utazott. Egy másik Twitter-felhasználó még screenshotot is küldött egy beszélgetésükről, ahol a saját szexuális szorongásairól és problémáiról beszél (állítása szerint sosem volt beleegyezéses szexuális kapcsolata), mire a férfi elkezdett arról magyarázni, hogy csak egy rendes, odafigyelő szerető kell neki, és hát ő pont olyan, még ha egy picit perverz is.

A visszaemlékezésekben egyébként gyakori elem, hogy a nők szerint Roiland gyakran állhatott alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt.

Jordan Crucchiola író, újságíró (aki publikált többek között a Wiredben és a Vulture-ben is) és producer a balhé kitörése után azzal reagált, hogy már évekkel a 2020-as ügy előtt ismert olyan újságírókat, akik akkor már évek óta nyomoztak Roiland állítólagos szexuális visszaélései miatt, és rengeteg más nőről tud még, akiknek hasonló történetük van a férfiról, csak az elképesztő vagyona miatt egészen eddig megúszta a felelősségre vonást.

Sokat elmond az a 2022. márciusi bejegyzés is, amelyet egy olyan nő írt, aki dolgozott a Rick és Morty és a Solar Opposites sorozatokon. Heidi Butlert 2019-ben vették fel a két műsorhoz, és egy irodában dolgozott a készítőkkel. Állítása szerint rendszeresek voltak az olyan viccelődések, hogy nem engednek nőket az írók közé, volt olyan munkája, amiért még a neve sem került fel a stáblistára; és hiába tette magát tönkre fizikailag, szellemileg, anyagilag és érzelmileg, hogy majd dolgozhat a Rick és Mortyn, végül odáig jutott csak, hogy 2020-ban megengedték neki, hogy beüljön az írók közé a Solar Opposites munkálatai alatt, de csöndben kellett lennie.

Egy alkalommal panaszt emelt egy kollégája homofób viccelődése és a túlzott leterheltség miatt, aminek mindössze annyi lett a következménye, hogy áttették irodai munkára, és nem kellett többé kreatív munkákon dolgoznia. Arról is ír, rettenetes volt látni, hogy ő azért jött, hogy egyszer majd író lehessen, ehhez képest a tapasztalt kollégái a gyakornokok, asszisztensek és újoncok jelenlétében ócsárolták az ötleteiket, amikből aztán bizonyos részeket felhasználtak a műsoraikban az eredeti ötletadók nevének feltüntetése nélkül.

Az ügyben további részletek várhatók, hiszen több helyről is arról számoltak be, hogy Roiland tucatnyi másik fiatal lánnyal bánt hasonlóan, de ő továbbra is ártatlannak vallja magát. Az igazság kiderítése mellett az is kérdés, hogy mi lesz azzal a kisebb szórakoztatóipari birodalommal, amelyet Roiland felépített. A Squanch Games éppen most robbant be igazán a mainstream köztudatba, a Rick és Morty pedig tényleg annyira népszerű, hogy emberek ezrei rohamozták meg az amerikai McDonald’s éttermeket az egyik epizódban látottak miatt.

Mindemellett kérdés még Dan Harmon személye is, aki még mindig közkedvelt figura az iparágban, és szép lassan a Marvel is felfedezte magának, hiszen dolgozott a Doctor Strange 2. forgatókönyvén is, a Disney pedig évek óta happolja el alóla a Rick és Morty íróit. Harmon egyelőre nem reagált a munkatársát ért vádakra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!