Az Átrium után más független színházak is jelezték, bajban vannak a támogatások elmaradása miatt

2022. július 6. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

Hét hónapja nem bírálja el a minisztérium az általa kiírt felhívás alapján benyújtott támogatási igényléseket, írta honlapján a Független Előadó-művészeti Szövetség. Ügyvezető elnökségük hétfőn levélben fordult a kultúráért és innovációért felelős miniszterhez és a kultúráért felelős államtitkárhoz, melynek tartalmát közzétették.

A kérés lényege: rengeteg pénzt nem osztottak szét a független színházak között, miközben a forrás és a pályázati keret is megvan rá. Ezt a helyzetet szeretnék orvosolni Csák János miniszter és Hoppál Péter államtitkár közbenjárását kérve.

„Az Átriumhoz hasonlóan több nyilvántartásba vett, közhasznú jogállású előadó-művészeti szervezet sem kapott egyetlen forint támogatást. Mivel 2022 június végéig a más pályázaton esetleg elnyert állami támogatás sem érkezett meg a számlájukra, mára e színházak működése ellehetetlenült”

– írták.

Az Átrium múlt csütörtökön jelentette be, hogy „nem tudják tovább tartani a színházat”, munkatársaik a felmondási idejüket töltik. Néhány hete már küldtek segélykiáltást, ötpontos közleményt tettek közzé, amiben részletesen leírták, hogyan működnek és ehhez a működéshez miért kérnek támogatást önkormányzatoktól, cégektől, magánszemélyektől és az államtól is.

A közönségtől öt nap alatt több mint 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze, és nem sokkal később a főváros is jelezte, hogy 30 milliós gyorssegélyt utalnak nekik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!