Nagy Ervint megkereste Márki-Zay Péter a kampányban, de nem győzte meg

2022. április 25. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a Hvg360-nak Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész, aki szerint az ellenzék egyik nagy hibája volt a kampányban, hogy nem szólította meg a fiatalokat, például nem lehetett egy tervet hallani arról, hogy mi lesz az egyetemistákkal. A tanársztrájk mellett nyilvánosan kiálló színész azt mondta, hogy a választási kampány során, februárban megkereste Márki-Zay Péter, de arról nem győzte meg, hogy „miért tolja a szekeret”. A színész a megkeresésről azt mondta „ez nagyjából kimerült abban, hogy szavaljam el a Nemzeti dalt, vagy énekeljek el egy számot. Nem tettem meg.”

Nagy Ervin az interjúban hozzáteszi, nem gondolja, hogy ha „mi leülünk beszélni, akkor nyer az ellenzék, ilyesmiről szó nincs. Ugyanakkor hiszem, hogy a fiatal generáció tágabb elérésben segítségükre lehettem volna.”

A színész mégis úgy gondolja, bizonyos üzeneteket jobban el tudott volna juttatni a fiatalokhoz, szerinte ilyen előnyei vannak annak, hogy az RTL Klubon futó Tanár című sorozat címszereplője volt. Nagy Ervin ezt azért hangsúlyozta, mert szerinte fontos lett volna az ellenzék részéről valami tervet hallani arról, hogy „mi lesz a fiatalokkal, egyetemistákkal, hogy ők legyenek a célkeresztben”.

A színész a fiatalok megszólításán kívül beszélt arról is, hogy szerinte nagyrészt „a valódi polgárosodás hiánya eredményezi azt a fajta morális önzést és a közügyek iránti apátiát, ami jellemzi a lakosságot”.

„A régi, jól bevált módszer szerint feudális jelleggel van felépítve a rendszer, amiben az ember görcsösen ragaszkodik ahhoz a kicsihez, ami neki van, ha esik, ha fúj, de ha más lábára lépnek rá, az csak ideig-óráig, vagy egyáltalán nem tudja megmozgatni. Általában előbb a has jön, és aztán a morál, de ezt már Brecht is megírta”

– mondta a színész.

Nagy Ervin komoly hibának tartja azt is, hogy miközben Oroszország nyilvánvalóan háborús bűnöket követ el, a magyar kormány az Ukrajna melletti kiállás következményeivel riogatja a népet. Azt mondja, ugyanolyan gerinctörést lát itt, mint a kultúrában.

A színész beszélt az unió politikájáról, Navracsics Tiborról és Lázár Jánosról, és arról is, hogy beszáll-e a politikába. Erről korábban Veiszer Alinda műsorában is beszélt, akkor azt mondta, az „egy hangulati kijelentés volt”, hogy ha nem nyer az ellenzék, akár aktív politizálásba is belekezdene.

Nagy Ervin a márciusi tanársztrájk idején a Kossuth téri tüntetésen szólalt fel, és adott interjút a Telexnek. Azt mondta, ez az ügy a következő harminc évét határozza majd meg az országnak, és hogy a jobboldal és a baloldal is tudja, hogy ehhez a témához nem nyúlt hozzá, és mindkét oldalnak lelkiismeret-furdalása van emiatt. Az erről készült videónkat itt tudja visszanézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!