Átadta a mobilját Alec Baldwin a lelőtt operatőr ügyében nyomozó rendőrségnek

2022. január 15. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Átadta a mobiltelefonját Alec Baldwin a rendőrségnek, amely a tavaly októberi forgatás közben lelőtt operatőr ügyében nyomoz, írja a BBC. A telefont még tavaly decemberben kérette be a Santa Fe-i seriffhivatal, Juan Rios szóvivő szerint ugyanis az incidens kivizsgálása érdekében akarnak adatokhoz, például szöveges üzenetekhez és hangüzenetekhez hozzáférni a készülékről.

Bár korábban a rendőrség jelezte, hogy a színész szerintük nem működik együtt a nyomozóhatóságokkal, Baldwin ügyvédje, Aaron Dyer a CBS-nek azt mondta, ügyfele önként adta át a telefont. Dyer viszont hozzátette:

„Ez az ügy nem a mobiljáról szól, amin egyébként nincsenek is válaszok erre az incidensre. Alec nem tett semmi rosszat.”

A 63 éves Baldwin tavaly októberben, a Rust című film forgatásán próbálta ki a kellékfegyver előhúzását, a pisztolyban viszont éles lőszer volt. A fegyver elsült, és eltalálta az egyik operatőrt, Halyna Hutchinst, aki belehalt a sérülésbe. Baldwin tagadja, hogy meghúzta volna a ravaszt, azonban az ellene indított bírósági eljárás vádja szerint ez történt – ráadásul úgy, hogy a film forgatókönyvében sem utal semmi arra, hogy az adott ponton elő kellett volna vennie a fegyvert. Sőt, a filmes kellékben akkor nem is lehetett volna éles lőszer.

Korábban a New York Times arról írt, hogy a halálos lövés előtti napokban két alkalommal is éles lőszerrel sült el a fegyver, két stábtag pedig főként emiatt, a rossz munkakörülmények és a fegyveres balesetek miatt mondott fel néhány nappal a tragédia előtt.

Alec Baldwin New Yorkban még 2019 őszén – Fotó: Vanessa Carvalho / Brazil Photo Press via AFP
Alec Baldwin New Yorkban még 2019 őszén – Fotó: Vanessa Carvalho / Brazil Photo Press via AFP

Az ügyvédek szerint „meggondolatlan” volt Alec Baldwin és a film producereinek viselkedése, és azzal vádolják őket, hogy több biztonsági előírást sem tartottak be a forgatás idején. Persze a felelősség megállapítása nem egyszerű, ugyanis a fegyverek biztonságos kezelésére külön személyt jelöltek ki: a fiatal munkatársnak, Hannah Gutierrez-Reednek viszont nem volt nagy tapasztalata ebben a munkakörben, és korábban is volt arra panasz, hogy a szigorú szabályokat felületesen kezeli.

Ugyanakkor Baldwin a színészi munka mellett producere is egyben a filmnek, azaz felelős azért, hogy megfelelő stáb álljon rendelkezésre. Baldwin korábban azt mondta, őt a végzetes balesetig nem értesítették a biztonsági problémákról.

A Baldwin-ügyről és a filmforgatások biztonsági protokolljainak dilemmáiról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!