Fejlesztési Újságírói Díjat nyert kollégánk, Földes András

2021. december 9. – 20:07

Fejlesztési Újságírói Díjat nyert kollégánk, Földes András
Földes András Afganisztánban – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. A díjat idén harmadszor adták át. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2020. június 1. és 2021. november 30. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik, ideértve többek között

  • a nemzetközi emberi jogokat,
  • különböző országokban a kisebbségek helyzetét,
  • szegénységet,
  • egyenlőtlenséget,
  • társadalmi változásokat,
  • gazdaságfejlesztési projekteket,
  • méltányos kereskedelmet.

Földes András Afganisztánban készített négyrészes riportsorozata miatt kapta a megosztott első díjat. „Szinte lépésről lépésre követhető, mi történt vele, miközben az újságírói munkába is izgalmas bepillantást engedett a nagyon magas színvonalú sorozat”, méltatta a zsűri.

András nem sokkal az amerikaiak távozása után érkezett a helyszínre, riportsorozatát itt olvashatják el:

„A magyar sajtóban az egyik fontos elismerést a MRG fejlesztési újságírói díja jelenti számomra, és ezt nem azért mondom, mert a nyertesek között lehetek (köszönöm), hanem mert a forráshiányos, pozitív visszajelzésekben szűkölködő sajtóviszonyok közt ez az egyik olyan fórum, ahol figyelmet kapnak a mostohán kezelt témák: a kisebbségekkel, elnyomással foglalkozó anyagok, és külpolitikai relevanciával bíró cikkek es videók”, mondta Földes András.


Bihari Ádámot a belorusz–lengyel határon készült tudósításai miatt díjazták első hellyel. Kétrészes riportjával kapcsolatban a zsűri elmondta, hogy elfogulatlanul mutatja be azokat, akiket a válság közvetlenül érint, miközben rengeteg új információval is szolgál. Külön kiemelték Reviczky Zsolt fotóit is.

A zsűri két második díjat is kiosztott, Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) „Nem akarnék még meghalni” című cikkét, és Báthory Róbert (Szabad Európa) „A nagyobb gyerekek a kukában fürdenek” – Így döntött be több száz családot a kötelező kukadíj című cikkét. Rajtuk kívül a zsűri kiemelte Belicza Bea (Szeretlek Magyarország), Dobsi Viktória (Mérce) és Csengel Karina (Mérce) munkáit is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!