Ezek 2021 legjobb magyar éttermei a Dining Guide szerint

2021. július 19. – 21:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn este adták át a legjobb éttermeknek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán. Nagyobb változások mellett sok visszatérő név is felbukkan az idei listán, és a top 10+2-be bekerült három vidéki hely is – a világjárvány a rangsoron is nyomot hagyott.

Mi a kalauz célja?

Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, az éttermek értékelése a Michelin Guide elveihez hasonló szempontrendszerrel történik, külföldi séfek és egy volt Michelin-igazgató, Fausto Arrighi bevonásával.

„A kiadvány célja, hogy az étterembe járó fogyasztók szemszögéből nézve mérje fel a magyarországi éttermek teljesítményét, és ajánlja azokat az olvasóknak. A TOP100 Étteremkalauz a pontszámokon túl továbbra is címkékkel és szimbólumokkal is információt ad az adott vendéglátóhely besorolásáról. Az éttermi állítások szakértői szemmel való ellenőrzése komoly »fogyasztóvédelmi«️ feladat. Az idei tesztelés különleges volt, hisz limitált idő adatott rá, emellett sok hely ki sem nyitott a legjobb éttermek közül. Őket az idei kalauz természetesen nem említi, nem rangsorolja” – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

A díjazottak

  • Az Audi–Dining Guide Év Étterme Díjat, ahogy tavaly és tavalyelőtt, idén is Szulló Szabina és Széll Tamás étterme, a Stand nyerte el.
  • Az Év Vidéki Étterme Díj nyertese a tatai Platán Gourmet Étterem lett.
  • Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a 2021-ben nyílt debreceni Pizza, Kávé, Világbéke érdemelte ki.
  • Az Év Ifjú Séftehetsége Mede Ádám, a Laurel Budapest konyhájának vezetője.
  • Az Év Szervizembere Bajusz Gergely, az Avalon Ristorante meghatározó személyisége lett.
  • Az Év Cukrászdája Díjat 2021-ben is a Mihályi Patisserie kapta.
  • Az idén másodszor átadott Fenntarthatósági Díjat a Salt Budapest nyerte el.
  • A Dining Guide Életműdíját László Árpád, a Robinson Restaurant tulajdonosa vette át.
  • Az Év Ígéretes Étterme az újonnan nyílt Spago by Wolfgang Puck Budapest, amelynek az egyik tesztjére mi is elkísértük a Dining Guide étteremtesztelőjét.
  • Idén először adta át a Dining Guide a Fair Play Díjat, mellyel azt az éttermet díjazták, aki a járvány alatti időben munkavállalóiért a leginkább helyt állt. Ez a díj a Rosenstein Vendéglő tulajdonosainak járt.
  • Az Év Szerethető Étterme Díjat szintén a Rosenstein kapta.

A legjobb 10+2

A Stand Széll Tamás neve és a Bocuse D’Or versenyszereplések miatt ismert sokak számára, de leginkább a klasszikus magyar fogások pontos, mégsem túlzottan megújított kivitelezése miatt mondják a legjobbnak. Olyan ételek miatt szeretik sokan, mint a rakott krumpli, a gulyás vagy a somlói galuska. Széll és Szulló Szabina másik étterme, a Stand 25 Bisztró is felkerült a listára.

A Pasztell résztulajdonosa egy két Michelin-csillagos olasz séf, Nicola Portinari, ilyen nincs több az országban. Ő képeztette ki Erdei János séfet Olaszországban, hogy itthon egy olasz–magyar fúziós fine dining éttermet hozzanak létre.

A tatai Platán Gourmet Pesti István séf idén nyílt fine dining étterme, ami a helynek az Esterházy-családhoz köthető hagyományait a természetközeliséggel ötvözi, a degusztációs menü igen változatos, borjúbríz és tengeri halak is illeszkednek a koncepcióba.

Esztergomi étterem is van a listán, a Bistro 42-ben, egy boutique hotel aljában Barna Ádám, a St. Andrea egykori séfje főz gourmet fogásokat, de lazább és könnyebben befogadható módon, összhangban a környezetével.

Az encsi Anyukám mondta étterem, amit a Dudás testvérek visznek, évek óta stabilan az ország legjobb helyei közé tartozik, sok olasz fogással, egyedülállóan jó pizzával és tésztákkal – sokan zarándokolnak el hozzájuk egy vacsora kedvéért. Most két díjat is kaptak, mert egy másik éttermük, a debreceni Pizza, Kávé, Világbéke különdíjas lett mint alternatív vendéglátóhely.

Bekerült a legjobbak közé a Rumour by Rácz Jenő is. Ráczot a legtöbben a tévéből ismerik, és egy hazai viszonylatban új szerkezetű éttermet hozott létre. A chef’s table-éttermek a konyha köré épülnek, és egy olyasfajta vacsoraélményt kívánnak nyújtani, ahol a vendég kapcsolatban áll a séffel és a konyhával. Mivel a Costes-csoport Michelin-csillagos egységei a járvány következtében bezártak, Gerendai Károly idén ezzel az étteremmel szerepel a listán.

A Borkonyha testvérétterme, a szélesebb körben szintén televíziós műsorokból ismert nevű Sárközi Ákos séf konyhája, a Textúra kap díjat idén, ahogy a Kanász László séf vezette, orosz stílusú Arany Kaviár is stabil a listán. Ők idén újítottak, és bevezettek egy teljesen szabad vacsoraélményt, amelyen belül a vendég száz százalékban a konyhára bízza magát, étlap és menüsor nélkül zajlik le az étkezés.

A Salt és Tóth Szilárd a nordic konyha stílusával dolgoznak, hazai hagyományokat igyekeznek modern felfogásokkal ötvözni, itt konkrétan a séf északkelet-magyarországi szülőhelyének regionális ételeit helyezik új technológiai közegbe.

Idei újdonság az Essência, az ex-Costes Downtown portugál séfjének, Tiago Sabarigónak és magyar feleségének, Jenei Évának a közös étterme, ami mind berendezésében, mind konyhájában, mind boraiban a házaspár nemzetiségeit igyekszik megjeleníteni.

Mede Ádám a Laurel Budapestben vezet egy fiatal csapatból álló konyhát, ahol a cél az, hogy a fine dining minőségét és nagyon modern megoldásait egy kevésbé merev, élre vasalt közegbe helyezze. A Laurel kiemelkedő desszertjeiről is híres, amiket Ötvös Zsuzsanna készít, aki remek szakácskönyveket is ír.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!