Elfogadta a Klubrádió hiánypótlását a Médiatanács

2021. február 17. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a Méditanács a Klubrádió hiánypótlását az újra kiírt 92,9-es frekvenciára, így a nemrég online térbe kényszerülő rádió egyedüliként indulhat a frekvenciáért. A hírt először közlő Média1 azt is megjegyzi, hogy a hatóság a pályázat tartalmi részében még találhat problémát, de mivel a korábbi két másik induló (az ATV és a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.) már nem pályázik, megnőttek az esélyei annak, hogy a Klubrádió visszakapja azt a frekvenciát, ahol hétfő óta megszűnt a sugárzás.

Hétfőn derült ki, hogy az LBK váratlanul visszavonta a pályázatról való kizárásával kapcsolatos jogorvoslatot, vagyis visszaléptek az indulástól, így lett esélye annak, hogy a különböző médiahatósági manőverekkel az internetre kényszerített Klubrádió ismét a 92,9-es frekvencián szólhasson.

Az NMHH 2020 szeptemberében bürokratikus szabálysértésekre hivatkozva nem újította meg a Klubrádió frekvenciajogosultságát, és új pályázatot írt ki a 92,9 MHz-es frekvenciára. Ezen a Klubrádió mellett két másik pályázó indult, a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület, valamint a márciusban alapított LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is, amely mögött Bíró Balázs, Andy Vajna egykori médiajogásza áll. Ezen a pályázaton azonban különféle kifogások miatt nem született győztes, és a Klubrádión kívüli pályázókat ki is zárták – viszont az LBK Médiaszolgáltató az NMHH döntését bíróságon támadta meg, ami miatt az NMHH felfüggesztette az egész frekvenciapályázatot.

Az egyik utolsó, nem kormányközeli rádió elhallgattatása komoly visszhangot váltott ki már nemzetközi szinteken is, hiszen maga a Médiahatóság (amelynek elnöke, Karas Mónika Habony Árpád volt ügyvédje) az, amely évek óta mindent megtett annak érdekében, hogy a Klubrádió ne tudjon zavartalanul működni.

A Klubrádiót itt tudja élőben hallgatni.

A Klubrádió február 14-én kapcsolta le magát a rádiófrekvenciáról, az utolsó napról videót is készítettünk:

A Telex szolidáris a Klubrádió munkatársaival

A Telex újságírói pontosan tudják, milyen az, ha a mindennapi munkavégzést, a lelkiismeretességre törekvő újságírást a szerkesztőségen kívül álló okok zavarják, akadályozzák, majd ellehetetlenítik. A Telex újságírói ezért szolidárisak a Klubrádió munkatársaival: véleményünk szerint a magyar sajtó sokszínűségét nem egyes médiumok elsorvadása, eltűnése szolgálja, hanem az, ha minél több ember megválaszthatja, mit hallgat, mit néz, mit olvas, és ebben nem akadályozza őket semmilyen jogi hercehurca, illetve politikai vagy gazdasági akarat. Minden újság, lap, rádió elsorvadása vagy eltűnése veszteség a magyar nyilvánosság számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!