Feltörték Trump kampánystábjának levelezését az iráni hekkerek, és házalni kezdtek vele

2024. október 25. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump már augusztusban azt állította, hogy iráni hekkerek feltörték a kampánystáb levelezését. Pár nappal később az FBI jelezte, hogy Roger Stone emailjeit egy „külföldi állami szereplő” próbálta feltörni. Roger Stone Donald Trump 2016-os elnökjelölti kampányában dolgozott tanácsadóként. Később hamis tanúzásért, tanúk befolyásolásáért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért ítélték börtönre az orosz beavatkozás miatt indított nyomozás eredményeként. Trump elnöki ciklusának végén kegyelmet adott neki 2020-ban.

A Reuters most arról írt, hogy a megvádolt három fős iráni hekkercsoport elkezdett házalni a megszerzett levelekkel, hogy közzétegye valahogy az ellopott anyagot, miután kezdetben nem érdekelte a legfontosabb médiumokat.

Az elmúlt hetekben a hekkerek Trump emailjeit egy demokrata politikusnak kezdték el árulni, aki rengeteg anyagot tett közzé az American Muckrakers nevű oldalon. A legfrissebb anyag Trump kampánykommunikációját mutatja be külső tanácsadókkal és más szövetségesekkel, és a 2024-es választásokig számos fontos témát vitat meg.

David Wheeler, az American Muckrakers alapítója elmondta, hogy az általa megosztott dokumentumok hitelesek és a közérdeket szolgálják. Wheeler szerint a leleplezési szándék vezette, mennyire kétségbeesett Trump kampánya. Ezért ő tényszerű információkkal szolgálja a nyilvánosságot. Arra viszont nem volt hajlandó, hogy megvitassa a dokumentumok eredetét.

A Reuters szerint Irán továbbra is elkötelezett, hogy beavatkozzon az amerikai választásokba. Trump csapata is ugyanígy gondolja, de a hírügynökség emlékeztet arra, hogy 2016-ban nem volt ennyire elutasító a külföldi befolyásolással szemben, hanem biztatta az oroszokat, hogy akkori riválisa, Hilary Clinton leveleit szerezzék meg, és adják át a sajtónak.

Irán válaszul kijelentette, hogy az amerikai választások elleni hekkelésről szóló hírek megalapozatlanok és teljességgel elfogadhatatlanok, és kategorikusan visszautasítja az ilyen vádakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!