Iráni hekkerek törték fel Trump korábbi kampánytanácsadójának emailjét

2024. augusztus 13. – 05:45

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN forrásai szerint iráni hekkerek törték fel Donald Trump korábbi kampánytanácsadójának privát emailfiókját. Arra akarták használni a republikánus Roger Stone emailjeihez való hozzáférést, hogy bejussanak a Trump-kampány egyik vezetőjének fiókjába. A hekkerek egy adathalász link segítségével akartak hozzáférni a célba vett személy számítógépéhez. A júniusban történt behatolási kísérletet a Microsoft észlelte. Az ügyben az FBI nyomoz, azt próbálják megállapítani, hogy a mostani eset esetleg egy nagyobb hekkertámadás része volt-e.

Roger Stone Donald Trump 2016-os elnökjelölti kampányában dolgozott tanácsadóként. Később hamis tanúzásért, tanúk befolyásolásáért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért ítélték börtönre az orosz beavatkozás miatt indított nyomozás eredményeként. Trump elnöki ciklusának végén kegyelmet adott neki 2020-ban.

Stone-nal a Microsoft és az FBI közölte, hogy emailjét egy „külföldi állami szereplő” próbálta feltörni. A Washington Post is megírta, hogy Roger Stone fiókját vették célba a hekkerek, Trump kampánycsapata azonban nem kommentálta az értesülést. Az FBI Joe Biden és Kamala Harris kampánycsapatát is értesítette a Trumpékat ért támadásról. A demokraták azt közölték, hogy nincs tudomásuk hasonló incidensről.

Az FBI hétfői közleményében azt írta, hogy vizsgálják a Trump-kampányt ért hekkertámadást, de további részleteket nem kívántak nyilvánosságra hozni. Irán természetesen tagadja a vádakat, azonban egyre több jel utal arra, hogy Irán egyre agresszívabban próbálja befolyásolni az amerikai elnökválasztást. Ezt szolgálja a közösségi médiában folytatott kampány is, amiben kamuprofilokkal próbálták megkérdőjelezni Donald Trump elnökjelöltségét és fokozni az amerikaiak megosztottságát. Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója korábban azzal vádolta Iránt, hogy hasonló módszerekkel próbál tüntetéseket szítani a Gázában zajló háborúval kapcsolatban, több esetben pénzügyi segítséget nyújtva a tiltakozóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!