Trump stábja szerint Irán feltörte a belső levelezésüket, hogy befolyásolják a választást

2024. augusztus 11. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnökválasztási kampánystábja szombaton közölte, hogy egyes belső kommunikációját feltörték – írja a Reuters. Iránt gyanítják a támadás hátterében.

A republikánus nyilatkozat nem sokkal azután érkezett, hogy a Politico megírta: júliusban a lap e-maileket kezdett kapni egy névtelen forrástól, amely hiteles dokumentumokat kínált Trump stáb belső működéséből, köztük egy JD Vance elnökjelölt „potenciális sebezhetőségéről” szóló jelentést.

Az elmúlt hetek során az illető – aki egy AOL e-mail fiókot használt, és csak „Robert”-ként azonosította magát – olyan üzeneteket továbbított, amelyek egy magas rangú Trump-kampánytisztviselő belső kommunikációjának tűntek. A dokumentumok között szerepelt egy kutatási dosszié, amelyet a kampány a jelek szerint Trump jelöltjéről, JD Vance ohiói szenátorról készített, és amely február 23-i keltezésű volt. A Politico közölte, hogy megerősítette a dokumentumok hitelességét.

A kutatási dosszié egy 271 oldalas dokumentum volt, amely Vance múltjáról és kijelentéseiről nyilvánosan elérhető információk alapján készült, és egyeseket – például a Trumppal szembeni múltbeli kritikáit – a dokumentumban „POTENCIÁLIS VÁLTOZÁSOK”-ként jelöltek meg. Az illető egy kutatási dokumentum egy részét is elküldte Marco Rubio floridai szenátorról, aki szintén az alelnökjelöltség döntőjébe került.

Az illető a Politicónak azt mondta, hogy „különféle dokumentumokkal rendelkeznek [Trump] jogi és bírósági dokumentumaitól kezdve a belső kampánybeszélgetésekig”. Arra a kérdésre, hogy hogyan jutottak hozzá a dokumentumokhoz, a személy így válaszolt: „Azt javaslom, ne kíváncsiak legyenek arra, honnan szereztem őket. Bármilyen válasz erre a kérdésre, kompromittál engem, és jogilag is korlátozza önöket a közzétételükben”.

A hacker által megszerzett információk köre a lap szerint nem világos, de komoly biztonsági rést jelent Trump kampánya számára.

„Ezeket a dokumentumokat illegálisan szerezték be az Egyesült Államokkal szemben ellenséges külföldi forrásokból, azzal a céllal, hogy beavatkozzanak a 2024-es választásokba és káoszt szítsanak a demokratikus folyamatainkban” – fogalmazott közleményében Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője.

Szombaton késő este Trump a Truth Social nevű alkalmazásán posztolta, hogy a Microsoft épp most tájékoztatta a kampánystábját arról, hogy Irán feltörte az egyik weboldalát. Trump Iránra hárította a felelősséget, hozzátéve, hogy „csak a nyilvánosan elérhető információkat tudták megszerezni”. A hackeléssel kapcsolatban további részleteket nem árult el.

A Trump-kampány a Microsoft kutatóinak pénteki jelentésére hivatkozott, amely szerint iráni kormányhoz kötődő hackerek júniusban megpróbáltak betörni egy „magas rangú tisztviselő” amerikai elnökválasztási kampányfiókjába. A hackerek átvették az irányítást egy korábbi politikai tanácsadó fiókja felett, majd azt arra használták, hogy célba vegyék a tisztségviselőt.

A Microsoft szóvivője a jelentés megjelenése után nem volt hajlandó megnevezni a célba vett tisztviselőket, illetve további részletekkel sem szolgált.

Irán New York-i állandó ENSZ-képviselete pedig e-mailben közölte, hogy „az iráni kormány nem rendelkezik és nem is táplál semmilyen szándékot vagy indítékot arra, hogy beavatkozzon az Egyesült Államok elnökválasztásába”. „Nem tulajdonítunk hitelt az ilyen jelentéseknek” – reagáltak a Trump-kampány állításaira.

Pénteken a Microsoft megállapításaira reagálva Irán ENSZ-képviselete a Reutersnek azt mondta, hogy kiberképességei „védekező jellegűek és arányosak az őt fenyegető veszélyekkel”, és hogy nem tervezi kibertámadások indítását.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Trump hivatali ideje alatt feszült volt a viszonya Iránnal. Trump alatt az Egyesült Államok 2020-ban megölte Kasszem Szulejmáni iráni katonai parancsnokot, és kilépett a többoldalú iráni atomalkuból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!