Izrael megerősítette, október elején a Hezbollah leendő vezetőjét is likvidálták

2024. október 23. – 09:11

Izrael megerősítette, október elején a Hezbollah leendő vezetőjét is likvidálták
Egy izraeli irányított bomba közvetlenül egy Hezbollah-célpontot rejtő épületbe való becsapódása előtt, 2024. október 22-én a Bajrút déli részén található Dáhije negyedben Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg magyar idő szerint szerda reggeli, a Reuters által ismertetett összesítése alapján az elmúlt 48 órában légicsapásokkal és szárazföldi műveletekkel a Hezbollah nagyjából 70 fegyveresével és 3 parancsnokával (a közlemény pontos rangot vagy feladatkört nem említett) végzett. Az IDF a drónfenyegetés kiiktatása érdekében folytatta a Hezbollah drónok gyártásáért, karbantartásáért és üzemeltetéséért felelős tagjainak likvidálását; szerdán a „127-es egység” újabb tagjával végzett.

Kedden az IDF bejelentette, hogy hírszerzési adatai alapján meg tudja erősíteni, hogy három hete, még október 3-án éjszaka egy bejrúti légicsapásban az a Hasím Szafjeddin is meghalt, akit a szeptember végén likvidált Hasszán Naszrallah utódjának tartottak. A néhai Szafjeddin a néhai pártfőtitkár anyai unokatestvére volt, a Hezbollah katonai ügyeket megtárgyaló „Dzsihád Tanács”-ának és adminisztratív ügyeket ellenőrző végrehajtó tanácsának is tagja volt.

Az izraeli légierő október 3-án éjjel 73 tonna bombát dobott le egy, Bejrút síiták által lakott Dáijeh negyedében található föld alatti létesítményre, ahol épp számos Hebollah-vezető tanácskozott. Az izraeli hírszerzés már a légicsapás után valószínűsítette, hogy a likvidált vezetők között volt Szafjeddin is, és a Hezbollah is azt nyilatkozta, hogy „elvesztették a kapcsolatot” a leendő főtitkárral, azonban a több állam által terroristaként számon tartott 60 éves vezető haláláról csak a héten szereztek kétségbevonhatatlan bizonyítékokat.

Izrael 1982 óta áll hadban a Hezbollahhal, a két entitás között azonban a 2006-os, döntetlenre végződő második libanoni háború óta nem robbant ki komolyabb fegyveres konfliktus. A Hezbollah 2023 október 7-i terrortámadás után is csak tessék-lássék szállt be a háborúba a Hamász oldalán, szórványos rakétacsapásai miatt azonban így is több tízezer embert kellett kitelepíteni Észak-Izraelből – az izraeli válaszcsapások miatt pedig a határ másik oldalán legalább ugyanennyi libanoni kényszerült elhagyni otthonát.

Szeptember közepén azonban Izrael gyorsan és kíméletlenül fokozta a nyomást: előbb súlyos veszteségeket és még súlyosabb zavart okozva ezerszámra robbantotta fel a terrorszervezet/milícia/árnyékállam low-tech kommunikációs eszközeit, majd egy, a szervezet alapjait megrengető brutális légioffenzívába kezdett. Néhány nap alatt megsemmisítette a Hezbollah elrettentő erejét adó ballisztikus rakétakészlet felét, végigbombázta Türosztól a Beka-völgyig az összes logisztikai és kommunikációs központot, és – a civil lakosságot sem kímélő – precíziós légicsapásokkal likvidálta szinte a teljes vezetést, köztük a Hezbollahot 1992 óta vezető Hasszán Naszrallahot. A vezetői kar veszteségének mértékére jellemző, hogy Szafjeddin utódlását a Hezbollah azért sem merte hivatalosan bejelenteni, mert tartott attól, hogy Izrael hamarosan vele is végez – ez az aggodalom jogosnak is bizonyult.

Az előkészítést követően szeptember végén több tízezer izraeli katona lépte át a fegyverszüneti vonalat, és kezdett bele a határmenti komplex védelmi rendszer felszámolásába. A háborúban a libanoni kormány adatai szerint eddig több mint 2500-an vesztették életüket, 1,2 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására, a bombázások a humanitárius válság peremére taszították az amúgy is évek óta a pénzügyi válsággal küzdő országot. Az IDF állítja, hogy a libanoni áldozatok közül legalább 1500-an tartoztak a Hezbollahhoz, és rendszeresen ad ki figyelmeztetést a bombázandó régiók lakóinak lakhelyük elhagyására.

Szerdán ilyen figyelmeztetést kapott a Fölközi-tenger partján található ősi kikötőváros, Türosz lakossága is, ami előrevetíti azt, hogy a nap folyamán légicsapások jönnek a régióban.

Az izraeli légvédelem szerdára virradóra a Hezbollah két, Tel-Aviv irányába tartó ballisztikus rakétát semmisített meg; a szervezet szerint ezekkel a katonai hírszerzés elektronikus hírszerzésért felelős „8200-as egység”-ének központját célozták. Irán-barát iraki síita milíciák is két drónt indítottak a vörös-tengeri kikötőváros, Eilat irányába, azonban az légvédelem a tenger felől közeledő járműveket „semlegesítette”.

Közben Gázában sem csitulnak a harcok, az övezetet kormányzó Hamász alá tartozó, de alapvetően pontos adatokkal szolgáló helyi egészségügyi minisztérium szerint a szerdára virradóra végrehajtott izraeli légicsapásokban legalább nyolcan haltak meg és több súlyos sérültről is tudnak. Adatközlésében a tárca szokásához híven nem választotta külön a harcoló és a civil áldozatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!