Medgyessy Pétert is fogadta a kínai elnök Pekingben

2024. október 22. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz napot töltött Kínában Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnök a múlt hónapban, és személyesen is találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, írja a Blikk. „Az utazásnak kettős célja volt. Egyfelől a volt miniszterelnökök és államfők szervezetének soros találkozója most Pekingben zajlott, erre voltam hivatalos. Másfelől a Kínai Népi Szövetség a Külföldi Barátságért elnevezésű szervezet megalapításának 70. évfordulója alkalmából tartottak egy nagy ünnepséget” – mondta Medgyessy a lapnak. A kínai nagyköveten keresztül hívták meg a látogatásra, ami három nagyvárost, Pekinget, Sanghajt és Hongkongot érintette.

Miután a volt miniszterelnök 2003-ban azt mondta, hogy Magyarország Kína „hídfőállása” lehet az Európai Unióban, a lap megkérdezte, hogyan látja ezt a kijelentést, 21 év távlatából.

„Azt gondolom, ez megtörtént. Az utódaim, Gyurcsánytól Ferenctől Orbán Viktorig mindenki, a lényegét tekintve ugyanazt a Kína-politikát követte”

– válaszolta Medgyessy Péter.

A kínai elnök májusban öt év után először látogatott Európába, az útján pedig Párizs és Belgrád mellett Budapesten járt, és 18 megállapodást írt alá a magyar kormánnyal. Orbán Viktor május 9-én fogadta Hszi Csin-pinget a Karmelitában, ahol közös sajtótájékoztatót is tartottak. Hszi Csin-ping akkor azt mondta, hogy Kína és Magyarország is fényesebb jövő elé néz. A magyar miniszterelnök pár nappal később félórás interjút adott a kínai köztelevíziónak Budapestről, amiben ősi Magyarországról, vasútról, fociról és az unió soros elnökségéről is beszélt. A kínai elnököt a budapesti látogatás alatt napokig rejtegették a sajtó elől, aztán egy nyilvánosan meg nem hirdetett programon, a Mol-torony lábánál tudósítóink elcsípték Orbánt, mielőtt a kínai elnökkel találkozott, akkor készült villáminterjúnkat itt nézheti meg újra:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!