Trump szerint a Capitolium ostroma a „szeretet napja” volt

2024. október 17. – 15:30

Trump szerint a Capitolium ostroma a „szeretet napja” volt
Donald Trump az Univision Noticias hírcsatorna 2024. október 16-i floridai fórumán Fotó: Joe Raedle / Getty via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai törvényhozás épületének 2021 január 6-i megrohamozása Donald Trump szerint a „szeretet napja” volt.

– derült ki a zavargásokat szító exelnök/elnökjelölt helyi idő szerint szerdán, Miamiban tartott fórumán. Trump az eseményekről való véleményét az Univision spanyol nyelvű csatorna által szervezett, főképp latino közönség előtt tartott rendezvény egyik, saját bevallása szerint ingadozó résztvevőjének kérdésére osztotta meg. Szerinte az eseményeket a kirúgástól félő, ezért ellene forduló kormányzati alkalmazottak idézték elő. Válaszát azonban az elnökjelölt sem érezhette túl meggyőzőnek, mert meglepő fordulattal úgy kommentálta:

Remélem, egy nap megkapom majd a szavazatodat. Mondjuk úgy tűnik, talán mégsem, de így is oké.

Ahogy azt a Trump legközelebbi munkatársai is tanúsították, Donald Trump egy teljesen légből kapott alkotmányjogi elméletre hivatkozva előbb a választási eredmény – normális esetben abszolút formális eseménynek számító – kongresszusi ratifikálását levezénylő alelnökét, Mike Pence-t próbálta meggyőzni arról, hogy őt hirdesse ki győztesnek. Majd amikor a választási csaláshoz való asszisztálást alelnöke megtagadta, akkor a kongresszus épülete, a Capitolium előtt gyülekező híveit Pence ellen hangolta – ennek nyomán sok zavargó meg akarta lincselni az alelnököt, akit a titkosszolgálatnak kellett kimentenie az épületből. A zavargás/puccskísérlet során öt ember vesztette életét, az épületben több millió dolláros kár keletkezett.

Donald Trump az elnökválasztási kampány hajrájában ontja magából a bizarr kijelentéseket és sokkprodukciókat. Hétfőn a pennsylvaniai Oaksban tartott gyűlésén „Ki a fene akar kérdéseket hallgatni!”-felkiáltással fél órát lötyögött a színpadon, kedden pedig – a klímaválság elleni erőfeszítések sajátos értelmezése alapján – azzal riogatta híveit, hogy demokrata győzelem esetén

betiltanák a teheneket és nem lehetnének többé ablakok az épületeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!