Magányosan vonult „csatába” Orbán a brüsszeli csúcs fotózásán

2024. október 17. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Vidáman, egymással beszélgetve vonultak ki a közös fotózásra a brüsszeli EU-csúcs résztvevői csütörtökön, Orbán Viktorral azonban nemigen elegyedett szóba a többi vezető a HVG felvételén látottak alapján. Orbán a találkozó második napján délelőtt nagy csatának nevezte ez eseményt Facebook-posztjában, a közös fotózáson viszont kissé magányosnak tűnt.

Emmanuel Macron, francia elnök Orbán mellé állt ugyan és egy pillanatig meg is fogta a karját, de csak azért, hogy rá támaszkodjon, miközben egy puszival köszönti Giorgia Meloni olasz kormányfőt.

Az ezt követő bejegyzéséből látszik: van azért, aki szívesen beszélget vele, az egyik fotón például az látható, ahogyan Andrej Babišsal és Matteo Salvinivel társalog. De ez a kép számos másikkal együtt – az album nevével ellentétben – nem a csúcson készült, már csak azért sem, mert Babiš és Salvini sincs a mostani állam- és kormányfők között.

Ahogy arról az Euronews és a Politico is írt, a nemrég megalakult Patrióták Európáért (PfE) pártcsalád először tartott csúcs előtti ülést. Erről keveredtek be képek a csütörtöki csúcs fotói közé többek között a csoporthoz tartozó Babišról és Salviniről. (Az album neve azért lett második nap, mert a legtöbb kollégájához hasonlóan Orbán is részt vett a Perzsa-öböl menti országokkal tartott szerdai találkozón Brüsszelben.)

A Politico szerint csütörtök reggel egyeztettek, Gál Kinga, a PfE-frakció első alelnökének Facebook-bejegyzése alapján a csütörtökön induló ülés előestéjén gálavacsorán is találkoztak a PfE-s pártelnökökkel.

Az ilyen előtalálkozók más pártcsaládoknál is szokásosak, bár a magyar miniszterelnök akkor lett volna igazán magányos, ha csak a csütörtök-pénteki csúcs PfE-s résztvevői vettek volna rajta részt, mert ő lett volna ott egyedül. (Hollandiában a kormánytöbbség legnagyobb pártját a PfE-s Szabadságpárt adja, de Dick Schoof miniszterelnök függetlenként került a kormány élére.)

Az Euronews cikke alapján viszont érdemes külön gyönyörködni az ilyen képek hátterében: abban a luxusvillában tartották a gyűlést, amit a magyar kormány tízmillió euróért vett – igaz, Gulyás Gergely nyáron még azt mondta, hogy az EU miniszteri Tanácsának magyar elnökségi programjaira, utána kulturális házként üzemelne. A vételárban nincs benne a pénz, amit a felújításra költöttek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!