27,6 milliárd forintnyi dollárral szállt be Elon Musk Donald Trump kampányába

2024. október 16. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kampányfinanszírozási jelentés szerint 75 millió dollárt (egy dollár kb. 367 forint) rakott bele Elon Musk SpaceX- és X-vezér Donald Trump republikánus elnökjelölt, illetve ex-elnök kampányába az elmúlt negyedévben. A Szövetségi Választási Bizottsághoz beadott dokumentum alapján Musk volt az egyetlen adományozója a Trump-szimpatizáns amerikai akciócsoportnak, az általa létrehozott America PAC-nak.

Az America PAC-hoz kötődően Musk azt is bejelentette, hogy előadássorozattal fog kampányolni Trump mellett. Az általa a csoportnak adott 75 millió dollár egyébként elég jelentős összeg, de nem a legnagyobb, amit a kampány alatt Trumphoz kötődő bármilyen szervezet kapott: a republikánus párthoz kötődő orvos, Miriam Adelson 100 millió dollárral támogatott egy trumpista szervezetet, Timothy Mellon amerikai üzletember pedig 125 millióval egy másikat.

A Muskéhoz hasonló akciócsoportok jelentősek Trump kampánya szempontjából. Míg Trump saját adománygyűjtése valamivel alábbhagyott, ezek a csoportok nagy pénzeket költenek az őt népszerűsítő kampányokra: köztük tévéreklámokra, szórólapokra. Az America PAC tervei között szerepel az a furcsa kampányterv is, miszerint 47 dollárt fizetnének azoknak, akik segítenek potenciális republikánus szavazókat találni a hét legfontosabb amerikai államban.

Augusztusban beszélgetést is tartott az X-re átnevezett volt Twitteren Donald Trump, valamint Elon Musk. Mindez nemcsak a november elején esedékes, vészesen közelgő amerikai elnökválasztás miatt volt érdekes, hanem Musk pálfordulása okán is. A dél-afrikai születésű, de 2002 óta amerikai állampolgár Musk korábban progresszív gondolkodású, környezetvédő, saját állítása szerint a demokratákra szavazó ember volt, aki 2022 óta nagyot fordult: most már hithű Trump-szavazó, aki a déli határért aggódik.

(politico)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!