Charles Michel: Az EU-csúcson Zelenszkij bemutatja a győzelmi tervét

2024. október 16. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kezdődik az uniós csúcstalálkozó, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is bemutatja a győzelmi tervét – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében. Michel az MTI szerint azt mondta, hogy a tagállami vezetőknek meg kell egyezniük az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog elveire alapozó békekezdeményezésről.

Az Európai Tanács elnöke reméli, hogy a G7 tagjaival együtt teljesítik ígéretüket, és az év végéig folyósítják az Ukrajna támogatására szánt 50 milliárd dolláros hitelt. Michel szerint a közelgő télre történő felkészülés miatt lenne fontos a támogatás Ukrajnának, ugyanis az ország energetikai infrastruktúrájának több mint fele megsemmisült a háborúban.

Charles Michel a közel-keleti helyzetre is kitért, a konfliktust drámainak, a humanitárius állapotokat pedig aggasztónak nevezte.

„Az azonnali tűzszünet (Izrael és a Hamász, illetve Izrael és a Hezbollah között), valamint a (Gázai övezetben fogva tartott izraeli) túszok szabadságának elérése továbbra is a legfontosabb cél”

– mondta Michel, hozzátéve, hogy ragaszkodni kell a nemzetközi és a humanitárius jog tiszteletben tartásához. Az Európai Tanács elnöke elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte az ENSZ békefenntartói elleni támadásokat Dél-Libanonban. Michel szerint meg kell védeni az ENSZ teljes személyzetét.

Az Európai Tanács elnöke azt is elmondta, hogy a tagállami vezetők az EU versenyképességével és az uniós gazdaság rugalmasságával is beszélnek majd a csütörtökön induló EU-csúcson. De szó lesz az illegális bevándorlásról, valamint a moldovai és georgiai helyzetről is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!