Az izraeli hadsereg megint a libanoni békefenntartók állásait lőtte, több európai ország is kiakadt

2024. október 11. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két libanoni ENSZ-békefenntartó sérült meg, miután az izraeli hadsereg (IDF) erői tüzet nyitottak az állásaik irányába, írja a The Times Of Israel. Csütörtökön az ENSZ szintén azt közölte, hogy megsérült két békefenntartójuk, miután egy izraeli harckocsi az állásaikat lőtte. Egyik incidensnek sem volt halálos áldozata. A csütörtöki eset miatt Olaszország védelmi minisztere be is hívatta Izrael olaszországi nagykövetét. Az UNIFIL-nek mintegy 10 000 békefenntartója tartózkodik Dél-Libanonban, akik közül Olaszország adja a második legtöbb katonát Indonézia után, 1068 fővel.

Az IDF kivizsgálta a pénteki incidenst, aminek a végén arra jutottak, hogy csapataik azért nyitottak tüzet, mert a békefenntartók állásától körülbelül 50 méterre „közvetlen fenyegetést” észleltek, és ezért tüzet nyitottak. Az IDF elismerte, hogy a békefenntartók állását ért találat miatt sérült meg a két katona. Az IDF közleménye szerint pár órával a pénteki incidens előtt felszólították a békefenntartókat, hogy húzódjanak biztonságokra helyre és maradjanak is ott.

A Guardian szerint a két incidens után Franciaország, Olaszország és Spanyolország közös közleményben ítélte el a libanoni békefenntartók elleni izraeli támadásokat. Azt írják, hogy a támadások indokolatlanok voltak, és a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentik. Azonnali tűzszünetre szólították fel Izraelt, majd kijelentették, hogy számítanak Izrael elkötelezettségére a libanoni békefenntartók biztonsága iránt. Srí Lanka is elítélte a pénteki incidenst, mivel mindkét megsérült békefenntartó Srí Lanka-i volt.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is megszólalt az ügyben. Az amerikai „határozottan” arra kérte Izraelt, hogy hagyjon fel a libanoni ENSZ békefenntartók állásainak célba vételével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!