A magyar nagyköveten keresztül tiltakozik Irán az uniós szankciók ellen

2024. október 15. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Irán külügyminisztériuma kedden beidézte Magyarország nagykövetét, hogy tiltakozzon az országra hétfőn kivetett uniós szankciókkal szemben – írja a Reuters az iráni állami média híradása alapján. Az iráni külügy Magyarország aktuális uniós elnöksége miatt döntött a magyar nagykövet mellett.

Az Európai Unióban hétfőn született megállapodás arról, hogy szankciókat vezet be hét személy és hét szervezet – köztük az Iran Air légitársaság – ellen. A gyanú szerint ugyanis ezek a szervezetek kapcsolatba hozhatók az Iránból Oroszországba történő rakétaszállításokkal, amiről még szeptember elején számolt be az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsa. Az EU és az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia szintén új szankciókat vezetett be.

Irán azonban cáfolja, hogy rakétákat szállítanának Oroszországnak. Esmaeil Baghaei, az iráni külügyminisztérium szóvivője az X-en azt írta: „Néhány európai ország és az Egyesült Királyság sajnos bizonyítékok nélkül azt állította, hogy Irán katonailag beavatkozott ebbe a konfliktusba, amit teljes mértékben cáfolunk”. Hozzátette, az iráni személyekkel és szervezetekkel szembeni új szankciók bevezetése ellentétes a nemzetközi joggal.

Az IRNA a találkozóról közölte még, a tiltakozás mellett „hozzájárult annak hangsúlyozásához, hogy az Irán elleni szankciókhoz hasonló illegális és kényszerítő módszerekhez való folyamodás elfogadhatatlan és nem vezet sehová.”

Az iráni polgári légiközlekedés szóvivője közölte, az Iran Air nemzeti légitársaság beszünteti az Európába irányuló járatait, mivel már nem kapja meg a szükséges repülési engedélyeket.

„A világ jelenlegi eseményeit mindketten nagyon hasonlóan látjuk” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Moszkvában tárgyalt Maszúd Pezeskian iráni elnökkel múlt pénteken. Az orosz elnök még múlt hét elején hívta meg Moszkvába Pezeskiant, négy nappal az után, hogy Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Az orosz elnök szerint javulnak Irán és Oroszország gazdasági kapcsolatai, Pezeshkian pedig azt mondta, nagyon közel vannak egy stratégiai megállapodás aláírásához is. A két ország közeledése az elmúlt egy hónapban gyorsult fel, mindkét államnak érdekében áll kiküszöbölni a nyugati szankciókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!