WSJ: Irán rakétákat szállított le Moszkvának az Ukrajna elleni háborújához

2024. szeptember 7. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid hatótávolságú rakétákat adott át Irán Oroszországnak, hogy bevesse az Ukrajna ellen indított háborúban – írta a Wall Street Journal. A források nem tudták megmondani, mikor szállította le Teherán a fegyvereket, de az információ megjelenése időben egybeesik azzal, hogy az orosz haderő fokozta rakétatámadásait Ukrajna egésze ellen. Súlyos becsapódások voltak, Poltavában több mint 50 halottja volt egy rakétatámadásnak, de az ország nyugati felét is elérték orosz rakéták és drónok.

Az ukrán elnök többször felhívta a Nyugat figyelmét arra, hogy országának szüksége van a légvédelem megerősítésére. Volodimir Zelenszkij erről legutóbb pénteken beszélt az ukrán kontakt csoport németországi útja alatt – emlékeztetett a CNN.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint az iráni ballisztikus rakéták átadása drámai jele volna annak, hogy Teherán kiáll a Kreml mellett és látványosan növeli támogatását.

Már a háború kezdete óta felhívjuk a figyelmet arra, hogy Oroszország és Irán elmélyíti biztonsági együttműködését – közölte Sean Savett. A szóvivő szerint a G7 és a NATO is egyértelművé tette, hogy a támogatás miatt következményekkel kell számolnia Iránnak. Az iszlám teokratikus állam már korábban is nyújtott segítséget Oroszországnak, amely így jutott hozzá a Sahid-drónokhoz. Teherán közreműködésével Oroszországban dróngyárat is létesítettek.

A haderejében, termelési kapacitásában papíron Ukrajnát sokszorosan meghaladó Oroszország önerőből harmadik éve nem képes elérni katonai céljait. Nem csak Iránban, de Észak-Koreában is keresett támogatást, annyira, hogy Vlagyimir Putyin még Phenjanba is elutazott, – korábban ő is csak hatalma elején járt ott, 24 éve, és egyetlen elődje sem tett ott látogatást. A kommunista diktatúra töltényeket és lövedékeket szállított le Oroszországnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!