Putyin Irán elnökével tárgyalt, egyre szorosabb az együttműködés a két ország között

2024. október 11. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

„A világ jelenlegi eseményeit mindketten nagyon hasonlóan látjuk” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Moszkvában tárgyalt Maszúd Pezeskian iráni elnökkel pénteken – írja a Reuters. Az orosz elnök hétfőn hívta meg Moszkvába Pezeskiant, négy nappal az után, hogy Irán rakétatámadást indított Izrael ellen.

A közel-keleti helyzetről valóban hasonlóan nyilatkozott a két ország vezetője a közelmúltban. Pezeshkian korábban úgy fogalmazott, hogy Izraelnek abba kellene hagynia az ártatlan emberek gyilkolását, és hogy közel-keleti akcióit az Egyesült Államok és az EU is támogatja, Oroszország is hasonló bírálatot fogalmazott meg. Izrael azonban azt állítja, hogy csak a saját biztonságát védi.

Putyin szerint új világrend és új gazdasági erőközpontok vannak kialakulóban

Az orosz elnök szerint javulnak Irán és Oroszország gazdasági kapcsolatai, Pezeshkian pedig azt mondta, nagyon közel vannak egy stratégiai megállapodás aláírásához is. A két ország közeledése az elmúlt egy hónapban gyorsult fel, mindkét államnak érdekében áll kiküszöbölni a nyugati szankciókat.

A BRICS-csúcsot október 22-étől szintén Oroszországban, Kazanyban rendezik majd. Putyin a pénteki találkozó után azt mondta, Oroszország nyitott arra, hogy további fórumokon, többek között a Független Államok Közösségével, az Eurázsiai Gazdasági Unióval, és a Sanghaji Együttműködési Szervezettel közösen vitassa meg a jelenleg kialakuló többpólusú világ helyzetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!