Sok magyart megtéveszt a nyugati média, mondta a kémügyben elítélt Kovács Béla egy moszkvai fórumon

2024. október 12. – 22:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Oroszországban akarok élni” címmel rendeztek fórumot Oroszországban, ahol a KGBéla néven is emlegetett immár Oroszországban élő Kovács Béla is beszélt, vette észre a 24.hu. Az eseményről a Meduza írt heti hírösszefoglalójában, ebben megemlékeztek arról is, hogy Kovács Bélát Magyarországon kémkedésért ítélték el. A beszámoló szerint Kovács arról is beszélt a fórumon, hogy

ne vegyék zokon a magyaroknak az Oroszországról alkotott véleményét, mert nagyban megtéveszti őket a nyugati média.

Kovács ellen tavaly adták ki a második elfogatóparancsot, de nemzetközi körözést is adtak ki az Európai Unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért másodfokon két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Kovács Béla, volt jobbikos EP-képviselő ellen.

Még 2021-ben marasztalta el a Fővárosi Ítélőtábla Kovács Bélát, aki az ítélet szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az Európai Unió intézményei ellen. Míg az elsőfokú bíróság felmentette a kémkedés vádja alól a volt jobbikos politikust, addig a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az ítéletet, és kémkedés előkészítésében is bűnösnek mondták ki. Emellett költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádjában is bűnösnek találták. A korábban kiszabott 1,5 év felfüggesztett börtönbüntetést két évre emelték.

2022-ben a Kúria tovább súlyosította az ítéletét, és 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki rá. Kovács azonban nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőrség sem találta, mivel Oroszországba szökött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!