Megverték cellatársai a börtönben a Putyin-ellenes szórólapokat osztogató tinédzsert

2024. október 9. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború legfontosabb szerdai eseményei:

  • Cellájában verték meg azt a tinédzsert, akit azért zártak a fiatalkorúak börtönébe, mert Putyin-ellenes szórólapokat osztogatott. A Meduza szerint a 16 éves Arszenyij Turbint terrorizmus vádjával ítélték el öt évre. A független orosz lap úgy tudja, hogy a fiú édesanyjának írt levelében számolt be az őt ért lelki és fizikai bántalmazásról. Turbin támogatói a Telegramon tettek közzé egy részletet a levélből, és azt gyanítják, hogy a tinédzser életveszélyben lehet a cellatársai miatt. Turbint még júniusban ítélték el, mert a hatóságok azzal vádolták, hogy 2023 nyarán csatlakozott az oroszokból álló Ukrajna-barát egységhez, a Szabadságot Oroszországnak légióhoz, és a szervezet utasítására osztogatott Putyint kritizáló röplapokat. A tinédzser tagadta a vádakat, és azt mondta, hogy a saját elhatározásából szórólapozott.
  • A Nobel-békedíjas Memorial emberi jogi szervezet szerint Turbin politikai fogoly. A tinédzser előzetes letartóztatásban van, amíg elbírálják az ítélet miatti fellebbezését. A Freedom to Arseny nevű csoport hétfőn osztotta meg az anyjának küldött levelének egy részletét. Ebben Turbin azt írta, hogy egyik cellatársa többször is megtámadta őt, és azt ígérte, éjszaka szétveri. A tinédzser azt is leírta, hogy az ítélet miatt „terrorizmusra hajlamosnak” minősítették.
  • Turbin édesanyja, Irina Turbina kedden az orosz Mediazona-nak azt mondta, hogy fiát szeptember végén egy hétig magánzárkában tartották. A nő elárulta, hogy a börtön személyzete nem engedte, hogy telefonon beszéljen a fiával. Irina Turbina felkereste Vlagyimir Putyin elnök emberi jogi tanácsának egyik tagját is, hogy avatkozzon be a helyzetbe. Turbin végül szerdán beszélhetett az édesanyjával telefonon. Akkor azt mondta, hogy a támadóját áthelyezték egy másik fogdába, és jól kijön a többi cellatársával. (Meduza)
  • Joe Biden amerikai elnök a Milton hurrikán miatt lemondta a négynapos németországi útját, aminek végén megvitatták volna Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ukrajnáról szóló „győzelmi tervét” is. A Guardian beszámolója szerint az amerikai elnök szerdán Floridába látogat, hogy felügyelje a felkészülést a hurrikánra. A lap szerint még nem világos, hogy Biden hiánya milyen hatással lesz a tervezett csúcstalálkozóra. Olaf Scholz német kancellár viszont azt mondta, hogy megérti az elnök távolmaradásának okait.
  • Németország még kedden jelentette be, hogy Biden és Scholz mellett Keir Starmer brit miniszterelnök és Emanuel Macron francia elnök is részt vesznek az eseményen. Összesen 20 vezetőt vártak a csúcstalálkozóra. Zelenszkij egyébként szeptember végén az Egyesült Államokban járt, hogy rávegye az amerikai vezetést Ukrajna fokozottabb támogatására. Donald Trump akkor bírálta az ukrán elnök látogatását, mert az szerinte a demokratákat segíti a közelgő amerikai elnökválasztáson. (Guardian)
  • Az MTI az ukrán légierőre hivatkozva azt írta, hogy az orosz hadsereg 22 drónnal és három rakétával támadta Ukrajnát szerdára virradóra, de az ukrán légvédelem egy kivételével az összes drónt megsemmisítette. Dél-Korea védelmi főnöke még kedden nyilatkozta azt, hogy Észak-Korea katonákkal segítené Oroszországot az ukrajnai háborúban. A Kyev Independent szerdán megtudta, hogy egy ukrán dróncsapás felgyújtott egy észak-koreai lőszereket tároló orosz fegyverraktárat Brjanszk megyében. (MTI)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!