Trump bírálata Zelenszkij amerikai látogatását is rossz fényben tünteti fel

2024. szeptember 26. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Növekszik a feszültség a Republikánus Párt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, és ez rányomhatja a bélyegét Zelenszkij Joe Bidennel tervezett találkozójára is – írja a BBC. Donald Trump és az őt indító párt élesen kritizálta az USA-ban körútra induló ukrán elnököt, szerintük látogatásával a demokratákat segíti.

Vasárnap érkezett meg az New Yorkba az ukrán elnök, azóta azon munkálkodik, hogy rávegye az amerikai vezetést Ukrajna fokozottabb támogatására. Mindeközben az orosz hadsereg nyomul előre Kelet-Ukrajnában, az elnök szerint atomerőművek elleni támadást is terveznek. Az ukrán elnök csütörtökön Washingtonban találkozik Bidennel és Kamala Harrisszel, és aznap mutatná be a háború lezárásáról szóló „győzelmi tervet” is.

Zelenszkij az Egyesült Államokban először a pennsylvaniai Scrantonba látogatott el, ahol Ukrajna számára fontos lőszereket is gyártanak. Amellett, hogy ez Joe Biden szülővárosa is, Pennsylvania fontos csatatérállam, amelyre mindkét elnökjelölt sok figyelmet fordít.

A lőszergyári látogatás után Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje kritizálta Zelenszkijt, és kijelentette, ez a gesztus a demokratákat segíti. Szerinte ez a választásba való beavatkozásnak minősül, és Zelenszkij nem hajlandó kompromisszumra a béke érdekében.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke is megszólalt az ügyben, és azt követelte, Ukrajna rúgja ki washingtoni nagykövetét. Donald Trump kampányának egyik tisztségviselője pedig azt mondta, hogy Trump nem fog találkozni az ukrán vezetővel az amerikai körútja során, pedig korábban még volt róla szó, hogy találkozna Zelenszkijjel.

Csütörtökön Biden bejelentette, hogy az USA 7,9 milliárd dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának. Ez egy 61 milliárd dolláros csomag része, amelyet még áprilisban fogadott el a kongresszus, Patriot légvédelmi rakétákat és nagy hatótávolságú lőszereket is tartalmaz. Zelenszkij részt vett az ENSZ közgyűlésén is, ahol arról beszélt, hogy minden nyugati országnak össze kell fognia, hogy véget vethessenek a háborúnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!