Nem tudunk ezzel küzdeni, csak várakozni egy beton épületben – magyarok készülnek a hurrikánra Floridában

Legfontosabb

2024. október 8. – 21:12

Nem tudunk ezzel küzdeni, csak várakozni egy beton épületben – magyarok készülnek a hurrikánra Floridában
Tömegek hagyják el a floridai St. Petersburgot a Milton hurrikán érkezése előtt a déli 275-ös autópályán – Fotó: Octavio Jones / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Helene hurrikán után Floridában a déli államban még veszélyesebbnek tartott Milton hurrikán érkezésére készülnek, a Tampai-öböl térségéből pedig két magyar olvasónk is beszámolt a tapasztalatairól. Mindketten hangsúlyozták, hogy a Helene-t sem heverték még ki a lakosok, de az önkormányzatok elképesztő munkát tesznek a védekezésbe.

„Ez szó szerint katasztrofális, és mindenféle drámázástól mentesen kimondhatom: ha úgy dönt, hogy valamely evakuációs területen marad, meg fog halni.”

Ezekkel a szavakkal zárta le a CNN-nek adott videóinterjúját Jane Castor, a floridai Tampa polgármestere. Azt mondta, hogy a Milton hurrikán közeledése miatt napok óta kéri a lakosokat, hagyják el – az amúgy kötelezően kiürítendő – A és B zónákat a városban.

Ugyanis az országos hurrikánközpont szerint a kedd délelőtt 4-es kategóriájú Milton ugyan nem várható, hogy visszaerősödik a legmagasabb 5-ös kategóriájúvá, de így is „kifejezetten veszélyes hurrikánként érhet partot”. Voltak olyan előrejelzések, amelyek alapján a Milton akár kétszer olyan magas vihardagályt is okozhat, mint a két hete Tampától északra partot ért Helene.

A Helene az Egyesült Államok elmúlt 50 évének második leghalálosabb hurrikánjaként több mint 200 áldozatot követelt, leginkább az Appalache-hegységben. A Helene szeptember 29-én oszlott szét a hegység felett, de a pusztításának nyomait sok helyen, többek között Florida számos részén még csak elkezdték takarítani.

Az új veszélyre figyelmeztető Castor szerint a legtöbben hallgattak rá és a szintén a lakosok evakuálását sürgető Ron DeSantis floridai kormányzóra, ezért vannak tele a városból kivezető autópályák.

Joe Biden amerikai elnök a Helene hurrikánra adott szövetségi kormányzati válaszlépésekről és a Milton hurrikánra való felkészülésről tart tanácskozást Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszterrel és Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel a Fehér Házban, 2024. október 8-án – Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters
Joe Biden amerikai elnök a Helene hurrikánra adott szövetségi kormányzati válaszlépésekről és a Milton hurrikánra való felkészülésről tart tanácskozást Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszterrel és Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel a Fehér Házban, 2024. október 8-án – Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters

A Daily Beast arról írt, hogy helyi idő szerint hétfő este 8-kor már 180 mérföld/órás, azaz kb. 290 kilométer/órás széllökéseket is mértek az idei hurrikánszezon eddigi legerősebb viharában. Philip Klotzbach, a Coloradói Állami Egyetem kutatója szerint 1950 óta csak két ennél erősebb vihar tombolt a Mexikói-öbölben, de a 897 millibaros légnyomás is olyan, amire alig akad példa.

John Morales floridai meteorológus elérzékenyült az NBC hétfői adásában, miközben beszámolt a Milton hurrikánról. „Ez egy elképesztő, elképesztő, elképesztő hurrikán” – mondta, majd elcsuklott a hangja, ahogy arról beszélt, hogy a vihar erősödésével mindössze 10 óra alatt 50 millibart zuhant a légköri nyomás. „Elnézést kérek, ez egyszerűen borzalmas” – tette hozzá Morales.

A Milton azóta gyengült, a CNN szerint kedd délelőtt 150 mérföld/órás, kb. 240 km/órás széllökésekkel közeledett tovább Florida felé. Újabb erősödés és gyengülés sem zárható ki, jelenleg arra számítanak, hogy hármas erejűként ér majd partot várhatóan szerda este.

Hatásai miatt akkora területen hirdettek árvízveszélyt, hogy az 15 millió floridait érint. A CNN arról írt közvetítésében, hogy a hurrikán miatt Joe Biden amerikai elnök is elhalasztotta utazását Németországba és Angolába. Az Axios hétfőn még arról írt, hogy 3 és 4,5 méter között lehet a tengerár magassága, és hogy ekkora veszélynek a Tampa-öböl térsége még sose volt kitéve. A lap szerint a vihar magja – ami körül a legpusztítóbb szelek tombolnak – megkímélheti a tampai agglomerációt.

A Washington Post azt is modellezte, mi történik, ha a hurrikán legerősebb része Tampától délre ér partot. Akkor a város és környéke megúszhatja a vihardagályt, mivel a hurrikán az óramutató járásával ellenkező irányban forog, így a szelek a szárazföld felől érhetik a várost. Ebben az esetben a délebbi Sarasota vagy akár Fort Myers térségében lehet áradás. Az se mellékes, hogy ha gyengül is a hurrikán, akkor nagyobb lesz a kiterjedése, nagyobb területen lesznek erős széllökések – bár nem annyira erősek, mintha mondjuk ötös erejű lenne.

A vihar hatalmas területet fog lefedni, és özönvízszerű esőzést is okozhat, ami miatt még a távoli Miami, Fort Lauderdale és Orlando városaira is figyelmeztetést adtak ki. Sok helyen a 380 millimétert is elérheti a csapadék mennyisége. Egyedülálló még, hogy a mexikói Yucatán-félsziget környékén létrejött Milton elképesztően gyorsan, 24 óra alatt vált kisebb trópusi viharból irtózatos hurrikánná, ami a túl meleg tengernek köszönhető.

Gábor a munkahelyén vészeli át

Két, a térségben lévő magyar is jelentkezett a Telexnél, hogy beszámoljon az előkészületekről. Gábor 2010 óta él a Tampai-öböl környékén, és értesülései szerint 100 éve nem volt ilyen erős hurrikán errefelé, még a legöregebb floridaiak se láttak ilyet. A két hete errefelé is járt Helene-nek csak a széle kapta el Tampát, de még ez is 112 kilométer/órás szelet és méretes tengerárat jelentett.

„A hármast kontrolláljuk, bár nagy veszteség lesz” – mondta arra, hogy a hétfőn a Mexikói-öbölben még ötös kategóriájú hurrikán várhatóan hármas erősségű lesz a partot érésekor. „Nem hiszem, hogy tudunk ezzel küzdeni, vársz egy beton épületben, aztán majd elmegy” – osztotta meg túlélési technikáját, hozzátéve: „Ha ez idecsap, akkor leáll minden.”

Egy férfi teherautóra pakolja családja ingóságait a floridai New Port Richey-ben, mert a térséget evakuálják a Milton hurrikán miatt – Fotó: Octavio Jones / Reuters
Egy férfi teherautóra pakolja családja ingóságait a floridai New Port Richey-ben, mert a térséget evakuálják a Milton hurrikán miatt – Fotó: Octavio Jones / Reuters

Olvasónk szerint a kijelölt övezetekben élőknek muszáj evakuálni, a hatóságok ezt ellenőrzik is, így óriási a forgalom kifelé a tampai agglomerációból. Sokan óvóhelyekre mentek, többek között az iskolákat szokás erre a célra kijelölni, mivel ezek kifejezetten erős épületek. Hétfő óta sok iskolában ezért nincs is tanítás. Gábor maradni fog a szállodában, ahol dolgozik, oda megy majd a barátnője és kislányuk is. „Ma már az volt a terv, hogy itt alszunk a szállodában”, ezért pár váltás ruhát is visz, bár még nem mondták meg egyértelműen az előrejelzések, pontosan mikor ér partot a vihar.

Gábor szerint sokan egész messze menekültek, felmentek a hegyekbe inkább, „vannak magyar ismerőseim, ők már tegnap útra keltek, nem érdekli őket a forgalom”.

Mindenki azt mondja hogy ilyet még sosem láttak

Ádám a feleségével nászútra és családlátogatásra érkezett nemrég a floridai Clearwaterbe. „Múlt héten pénteken érkeztünk, ekkorra már a Helene hurrikán elment, de óriási pusztítást hagyott itt maga után” – írta a Telexnek.

Ő is megerősítette a kötelező kitelepítést, hozzátéve, most olyan negyedeket is evakuáltak, amiket még sose kellett. Zajlanak az előkészületek is:

„Mindenki folyamatosan a híreket nézi a tévében, megtankolták az autókat és feltöltötték a hűtőket, deszkázzák be az ablakokat, homokzsákokat töltenek.”

Homokzsákokat töltenek Tampában – Fotó: Bryan R. Smith / AFP
Homokzsákokat töltenek Tampában – Fotó: Bryan R. Smith / AFP

A tampai polgármester halált jósló szavai „eléggé kiborították a feleségem, mert mi egy olyan épületben lévő lakásban vagyunk, ami pont ilyen helyen van, pedig erre azt mondta mindenki, hogy biztonságos” – írta. A nagynénje szerint egyébként az ő épületük biztonságos, hisz betonból van, de azért meg fogják nézni a legközelebbi menedékhelyet, hogy ha menniük kell, tudják, hova. A már említett A, B, C, D, E zónáknak megfelelően rendelik el a kiürítést, az A zóna a közvetlen tengerpart, de ők nem ebben vannak, és még nem kellett menniük az első levele írásakor.

Feléjük a nagy tömeges menekülésnek nem látszik egyébként nyoma. Az óvóhelyeket kulturáltan alakították ki az önkormányzatok, sokba még háziállatot is lehet vinni. „Itt az önkormányzatok elképesztő munkát tesznek a védekezésbe: szervezik a sheltereket [menedékeket], a kitelepítést, ők végzik a tájékoztatást és mindent: sokkal több feladatuk van, gyakorlatilag mindent ők csinálnak” – írta olvasónk.

Kedden azt írta, hogy hétfőn két riasztást is kaptak, az egyik szerint nekik is menniük kell, mert most már azt az evakuációs zónát is el kell hagyni. „Ha a dolgok igazán rosszra fordulnak akkor elmegyünk a legközelebbi shelterbe. Ez kb 1 kilométerre van tőlünk, természetesen pet friendly [háziállatbarát]” – írta.

Árukészlet, közüzemek, hatóságok

Az üzletekben láthatóak üres polcok már, de Gábor szerint „mindig van pánikvásárlás, a Covid óta igazán”. Másik olvasónk azt tapasztalta, hogy a boltokban van minden, nem ürültek ki a polcok, de a benzinkutakon előfordul üzemanyaghiány.

Nagyobb gond, hogy a hurrikán közeledtével el fogják zárni a vizet. „Ne húzd le a vécét” – mondta Gábor a fő felszólítást, ami arra utal, hogy ha bejön az árvíz, akkor a vécécsészéből bugyog fel a szennyvíz is. Megemlítette, hogy azt hallotta, több millió liter szennyvíz mehetett a Helene után a tengerbe.

Üres polcok egy, a floridai St. Petersburgban lévő szupermarketben – Fotó: Spencer Platt / 2024 Getty Images
Üres polcok egy, a floridai St. Petersburgban lévő szupermarketben – Fotó: Spencer Platt / 2024 Getty Images

Az áram is kulcskérdés: Gábor szomszédjának van egy 6000 wattos generátora, az minden házon belüli fogyasztót elbír. Szerinte errefelé az új házakat már így, generátorral építik. Az áram főleg a légkondi miatt fog kelleni, szerinte „az a legrosszabb, hogy a hurrikán után olyan pára van, hogy nehéz áram nélkül”. Szerinte egy biztonságos helyen már felsorakoznak emelőkosaras kocsikkal az elektromos cég villanyszerelői és várják a Milton elvonulását, a hálózat helyreállítását.

„Az a baj, hogy ki se hevertük a Helene-t”

– mondta Gábor, aki szerint még nem takarítottak fel, így ha áradás lesz, a sok szemetet viszi majd a víz. Helene után megnyitották a környékbeli szemétlerakót, 24 órában nyitva van, viszik az emberek a szétázott-összetört ingóságaikat. Clearwater városának egy részén a homokot fújta be akár méteres vastagságban a szél, rá a kocsikra, házakra, ott még tegnap is markolók dolgoztak.

Az érintett területeteken szinte mindenhol az utcán vannak a még a Helene hurrikán után keletkezett romok – Fotó: Octavio Jones / Reuters (fent), olvasónk, Ádám (lent) Az érintett területeteken szinte mindenhol az utcán vannak a még a Helene hurrikán után keletkezett romok – Fotó: Octavio Jones / Reuters (fent), olvasónk, Ádám (lent)
Az érintett területeteken szinte mindenhol az utcán vannak a még a Helene hurrikán után keletkezett romok – Fotó: Octavio Jones / Reuters (fent), olvasónk, Ádám (lent)

Ami Ádám szerint nagyon veszélyes, hogy a házak előtt is halmokban áll a törmelék, ami még a Helene miatt keletkezett: bútorok, háztartási gépek darabjai, építőanyagok. Ő attól tart, „ezeket ha felkapja a szél, akkor lövedékek módjára repülnek szerteszét a levegőben”. Mindez a Helene hurrikán vihardagálya miatt volt, ami

a nagybátyjának is tetemes kárt okozott, két kocsija lett totálkáros, a házában „az egész földszint kuka, benne konyhával, nappalival, dolgozószobával”.

Nagybátyjáék egyébként elmenekültek Orlandóba a Milton elől.

Szerinte komplett városrészek néznek ki háborús övezetnek, mert „az önkormányzatok nincsenek felkészülve ekkora mennyiségű törmelék elszállítására, valamint rengeteg magánúton nincs is ilyen kötelezettségük, ezért a tulajdonosok feladata lenne, akik érthető módon képtelenek ezt ilyen sürgősséggel megoldani.”

Gábornak személyesen nem volt kára a Helene miatt, nővére, barátnője sem szenvedett kárt, sőt nekik még az áramuk se ment el az előző hurrikán idején. Persze számít, milyen épületről van szó, szerinte a régebbiek állékonyabbak, viszont „az új házak: papír”. Arra utalt ezzel, hogy sok a könnyűszerkezetes ház, amiket könnyedén romba dönt egy erősebb vihar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!