Az Erasmuson spórolna az Európai Bizottság, de az EP hallani sem akar erről

2024. október 8. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság javaslata alapján 1,52 milliárd euróval csökkentenék többek között az Erasmus+ Mobilitási Program, illetve a Horizont Európa kutatási és innovációs program költségvetését– írja a Euronews.

A 2025-ös lesz az első uniós költségvetés, amelyet érint, hogy az EU-nak el kell kezdenie visszafizetni a NextGenerationEU helyreállítási program finanszírozására felvett közös hiteleket. Emiatt szükség van a kiadások csökkentésére, így a Bizottság több EU-s programra is kevesebb pénzt szánna a jövő évi költségvetésben. Az Erasmus+ programon 2022-ben egész Európából 1,2 millióan vettek részt, ebből 22 ezren Magyarországról.

A tervezett költségcsökkentés tehát több százezer diákot és egyetemi oktatót érintene. A magyar egyetemek egy részét viszont kevésbé, mivel a 2022-ben lezajló egyetemi modellváltások következtében a hazai, alapítványi fenntartásba került egyetemeket kizárták mind az Erasmus, mind a Horizont Európa programjaiból.

A Költségvetési Bizottság ülésén az európai parlamenti képviselők a csökkentés helyett az érintett programokon keresztül kiadott támogatások összegének növelésére kérték a Bizottságot. A képviselők szerint a Bizottság elfogadhatatlan mértékben próbálja megszorítani a költségvetést, ezt pedig az EP semmiképp nem fogja tudni támogatni.

Az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak november 18-ig kell megegyeznie és véglegesítenie az EU 2025-ös költségvetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!