Egy olyan cégnek is köze lehet a robbanó csipogókhoz, amelyiknek a svájci tulajdonosa talán nem is létezik

2024. október 4. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hongkongi székhelyű vállalaton keresztül juthatott el az izraeli titkosszolgálat (Moszad) pénze először a bolgár céghez, majd a magyar BAC Consultinghoz, amelyik a robbanó csipogókat megrendelte. A norvég VG, a svájci Tamedia-csoport, az Organized Crime and Corruption Reporting Project és az osztrák Standard közös cikkben tárta fel a csipogókat beszerző hálózat újabb fedőcégét. De az Ellenberg Trading nevű cég tulajdonosát egyelőre nem találják, így meglehet, hogy talán nem is létezik.

Selnaustraße 33, 8001 Zürich – átlagos zürichi ház, a földszinten vietnámi étterem, az emeleten forgalmas körömszalon található. A cikk szerint itt lakik az a hongkongi cégnyilvántartásban szereplő nő is, aki 2021-ben Ellenberg Trading néven céget alapított. Pauline Ellenberg alapító és társai a vállalat honlapján azt írják, hogy több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi befektetések területén. Állítólag ez a nő adhatott pénzt azoknak a robbanóanyaggal felszerelt csipogóknak a legyártására, amelyek aztán Hezbollah-tagok kezében és zsebében robbantak fel Libanonban és Szíriában. A támadássorozatban közel háromezren megsérültek és tizenketten meghaltak.

Izrael mostanáig nem erősítette meg, hogy köze lenne a csipogós robbantásokhoz. A New York Times viszont kiderítette, hogy a Moszad régóta tervezhette ezt a hírszerzési akciót. Ahogy a Telex is beszámolt róla, a létrehozott fedőcégekkel leplezték a tényt, hogy a Hezbollahnak szánt csipogókat valójában izraeli ügynökök gyártották. Az egyik ilyen fedőcég feltehetően a hongkongi székhelyű Ellenberg Trading lehetett.

A cégalapító pedig valószínűleg nem is létezik. Bár Pauline Ellenberg személyi igazolványa Hongkongban van bejegyezve, ott nincs. Zürichi címén nem szerepel a neve sem a csengőn, sem a postaládán. Az épületben lakó szomszédok sem hallottak róla, és a svájci posta szerint a címre nincs bejegyezve Pauline Ellenberg. Az adóhivatal azt állítja, hogy egész Zürich kantonban nincs ilyen nevű nő. Így csak az útlevélszáma maradt, amiről a svájci rendőrség adatvédelmi okokból nem árulta el, hogy valódi-e.

Szeptember 17-én több ezer személyhívó robbant fel libanoni és szíriai Hezbollah-tagoknál, szeptember 18-án pedig több száz adóvevővel történt ugyanez. A minden korábbinál nagyszabásúbb merénylet mögött a legtöbb elemző Izraelt valószínűsíti, de a zsidó állam nem vállalta a felelősséget. A norvég sajtó kiemelten foglalkozik az üggyel, mert az érintett bolgár cégnek az egyedüli tulajdonosa egy norvég–indiai állampolgár, Rinson José. A 38 éves férfi azután vált köddé, hogy a Telex írt a Norta Global érintettségéről. A norvég rendőrség sárga jelzésű nemzetközi körözést adott ki, a férfit eltűntként keresik. Pauline Ellenberggel újabb rejtélyes alak tűnt fel a robbanó csipogós ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!