Összecsapott egymással az izraeli hadsereg és a Hezbollah Libanonban, a határnál

ÉLŐ

2024. október 2. – 08:41

frissítve

Összecsapott egymással az izraeli hadsereg és a Hezbollah Libanonban, a határnál
Felszáll egy repülőgép felszáll a Bejrút-Rafic Hariri nemzetközi repülőtéren, miközben füst gomolyog Libanon déli külvárosai felett egy robbanás után, a Hezbollah és az izraeli erők között zajló konfliktus közepette. Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

Izrael bejelentette, hogy meghalt egy 22 éves katonája a „korlátozott” szárazföldi művelet során Libanonban. Korábban az izraeli hadsereg és a Hezbollah is szárazföldi összecsapásokról számolt be. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy csapata 400 méterre a libanoni határon belül került közelharcba a Hezbollahhal.

„Erőink és ellenálló harcosaink teljes mértékben készen állnak arra, hogy szembeszálljanak az ellenséggel és ellenálljanak neki” – mondta a Hezbollah képviselője a Reutersnek, hozzátéve, hogy „ez még csak a harcok első köre volt”.

(Times of Israel, Reuters)

Az izraeli hadsereg és a Hezbollah is arról számolt be, hogy összecsaptak egymással Libanonon belül. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy „közelharcot” alkalmaz, a Hezbollah pedig azt állítja, hogy legalább két határ menti területen is visszavert egy izraeli támadást, írja a BBC.

(BBC)

Franciaország elítélte Irán Izrael elleni támadását, és megismételte „abszolút elkötelezettségét” Izrael biztonsága mellett. A francia külügyminisztérium közölte azt, hogy „katonai eszközeivel részt vett az iráni fenyegetés elhárításában”. Azt pontosan nem részletezi a közlemény, hogy Franciaország pontosan milyen szerepet játszott az iráni támadás elhárításában.

(APNews)

Összesen heten haltak meg abban a lövöldözésben, ami Tel-Avivban tört ki percekkel az iráni rakétatűz előtt, közölte az izraeli rendőrség. A támadásban egy Jeruzsálemben élő görög állampolgár is meghalt. Az eddigi információk szerint két palesztin férfi kezdett el lövöldözni Jaffa városrészben, rálőttek a villamossínekre az egyik, utasokkal zsúfolt megállónál.

Szerdán a helyiek virágokat és gyertyákat hagytak a lövöldözés helyszínén.

Rendőrök és mentők a lövöldözés helyszínén október 1-én – Fotó: Jack Guez / AFP
Rendőrök és mentők a lövöldözés helyszínén október 1-én – Fotó: Jack Guez / AFP

(BBC)

Az izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár „persona non grata” Izraelben, és nem léphet be az országba. Jiszráel Kac szerint döntése válasz arra, hogy Guterres nem ítélte el „egyértelműen” Irán keddi, Izrael elleni rakétatámadását. Az izraeli külügyminiszter „Izrael-ellenesnek” tartja az ENSZ vezetőjét, szerinte Guterres „támogatja a terroristákat, erőszaktevőket és gyilkosokat”.

A keddi támadás után António Guterres ENSZ-főtitkár az X-en azt írta, elítéli a Közel-Keleten kialakuló, egyre nagyobb konfliktust, amiben egyik eszkaláció a másikat követi. Guterres tűzszünetre szólította fel a feleket.

(BBC)

Több lövést adtak le Izrael stockholmi nagykövetségére, nem sérült meg senki, de a az ügyben büntetőeljárás indult – közölte szerdán a svéd rendőrség. A lövéseket még kedd este 6 óra körül lehetett hallani a Stockholm központjában fekvő nagykövetség közelében lévő egyik utcában. Rebecca Landberg, a stockholmi rendőrség sajtóreferense szerdán csak annyit, közölt, hogy az izraeli nagykövetség épületén „becsapódások” nyomai láthatók.

Rendőrök az izraeli nagykövetség előtt Stockholmban – Fotó: Anders Wiklund / Reuters
Rendőrök az izraeli nagykövetség előtt Stockholmban – Fotó: Anders Wiklund / Reuters

Az eset azt követően történt, hogy az éjszaka folyamán két robbanást jelentettek a dániai izraeli nagykövetség közelében, Koppenhága külvárosában.

A Gázai övezetben tavaly októberben indult háború kezdete óta több incidens is történt a svédországi izraeli nagykövetség közelében, februárban egy gránátot találtak a követség területén, amit az izraeli nagykövet támadási kísérletnek minősített, májusban pedig az épület előtt lövöldözésről érkezett jelentés.

Az MTI azt írja, hogy a svéd hírszerzés május végén azt állította, hogy Irán svéd bűnbandák tagjait toborozza Izrael elleni erőszakos cselekmények végrehajtására, de ezt Teherán tagadta.

(MTI)

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője „az Egyesült Államokat és néhány európai országot” okolta a közel-keleti konfliktusért, szerinte ezek az országok „hamisan állítják, hogy békét és nyugalmat hoznak a térségbe”. Hamenei az iráni elit egy csoportjával találkozott Teheránban, és azt mondta, ezeknek „el kell tűnniük” ahhoz, hogy a térség országai békében élhessenek.

Azt is mondta, hogy „gyászol” Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér halála miatt, de nem halasztotta el az elitekkel való találkozóját, mert Irán gyásza „éltető és hajtó” erő.

Egy magas rangú iráni tisztviselő a Reutersnek azt mondta, Hamenei jelenleg egy biztonságos helyen tartózkodik.

(BBC)

Gyengüléssel reagálnak a közel-keleti konfliktusra a feltörekvő devizák, szerdán 11.32-kor 399 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon, ami azt jelenti, hogy fél éve nem járt ezen a magyar fizetőeszköz, írja a Hvg. Egy euró augusztus elején került utoljára kicsivel többe, mint 398 forint. A dollár ugyanekkor átlépte a 360 forintos szintet, vagyis erősödik, a lap szerint azért, mert ilyen helyzetben sok befektető viszi szívesebben a pénzét a legbiztonságosabb devizába.

A lap szerint a folyamat már kedden napközben is tartott, akkor kezdték beárazni azt, hogy lehet valamilyen konfliktus Irán és Izrael között. Ez azóta is folytatódik: a hét elején még 1,12 dollárba is került egy euró, most már az 1,1-es szinthez is közel járt.

(Hvg.hu)

A libanoni Hezbollah azt közölte, hogy újabb rakétatámadást indított, az izraeli Haifa városától északra fekvő területek felé, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) pedig arról posztolt, hogy riasztást adott ki Haifa és a Nyugat-Galilea környéki településekre, az izraeli-libanoni határ közelében. Az IDF szerint reggel óta körülbelül 100 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre.

Izrael ezt megelőzően, szerdára virradóra a libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait támadta. Az Irán által támogatott Hezbollah egyik fellegvárát legalább egy tucat légicsapással támadta az IDF.

(Reuters)

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter bejelentette, hogy a spanyol kormány két katonai repülőgépet küld Libanonba, hogy evakuálja 350 ott tartózkodó állampolgárát. Robles elmondta, hogy a gépek csütörtökön indulnak el Spanyolországból, „ha a légtérben uralkodó körülmények ezt lehetővé teszik”.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy José Manuel Albares spanyol külügyminiszter felszólította a Libanonban tartózkodó spanyolokat, hogy hagyják el az országot, Izraelt pedig arra, hogy hagyjon fel a határon túli támadással.

Spanyolország 676 katonát is állomásoztat Libanonban az ENSZ békefenntartó missziója keretében.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) újabb 24 dél-libanoni falu kiürítésére szólította fel a helyieket. A szerdai figyelmeztetést azután közölték, hogy kedden már felszólították 25 falu lakóit, hogy a saját érdekükben hagyják el otthonaikat. Ezek a falvak abban az ütközőzónában vannak, amit még Izrael és a Hezbollah legutolsó, 2006-os háborúja után hozott létre az ENSZ.

(BBC)

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását, amely komoly fenyegetést jelent a regionális biztonságra – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán, arra reagálva, hogy előző nap Irán 180 rakétával támadta Izraelt. Josep Borrell azt írta, az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

„Az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett a feszültségek csökkentése mellett, valamint amellett, hogy hozzájáruljon az indulatok enyhítéséhez egy veszélyes regionális konfliktus elkerülése érdekében” – fogalmazott. Az Európai Unió szoros kapcsolatban áll az összes szereplővel és a jövőben is így tesz, miközben minden felet a lehető legnagyobb önmérsékletre szólít fel – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)

A dél-koreai elnök elrendelte katonai repülőgépek azonnali bevetését, hogy evakuálják állampolgárait Izraelből és a Közel-Kelet más részeiről. Jun Szogjol találkozott nemzetbiztonsági és gazdasági tanácsadóival a közel-keleti konfliktus miatt, és „gyors, de megfontolt” választ kért az ország energiaellátására, kereskedelmére és ellátási láncaira gyakorolt esetleges hatásokra – közölte a hivatala.

Az elnök azt mondta, hogy a térségben élő állampolgárainak biztonsága a legfőbb prioritás, és minden szükséges intézkedést meg kell hozni ennek érdekében. A dél-koreai külügyminisztérium szerdán felszólította Izraelben és Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy ahogy csak tudják, azonnal hagyják el az országot.

A 2023-as kormányzati adatok szerint Izraelben 572 dél-koreai tartózkodott, köztük állandó lakosok és izraeli útlevéllel rendelkezők, Libanonban pedig 214 dél-koreai.

(APNews)

Olaf Scholz német kancellár határozottan elítélte Irán kedd esti, Izrael ellen indított rakétatámadását, és felszólította Iránt és a Hezbollahot az Izrael elleni támadások beszüntetésére. A német kancellár szerint a támadásokkal „Irán azt kockáztatja, hogy az egész régiót lángba borítja – ezt minden körülmények között meg kell akadályozni. A Hezbollahnak és Iránnak azonnal be kell szüntetnie az Izrael elleni támadásait” – mondta Scholz.

(APNews)

Összesen közel 80 repülőjáratot kellett átirányítani kedden a közel-keleti konfliktus miatt, Irán Izrael elleni rakétatámadása után négy Emirates-járat Budapesten szállt le, a gépek Dublinból, Düsseldorfból, Nizzából és Prágából indultak Dubajba és Törökország felett fordultak vissza Budapest felé. A négy gép fedélzetén több mint 1200 utas tartózkodott.

Az Egyesült Arab Emírségek Emirates légitársaságának egy Airbus A380-as (b) és két Boeing 777-es (b2-b3) típusú gépe a Liszt Ferenc-repülőtéren 2024. október 1-jén, késő éjjel – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Az Egyesült Arab Emírségek Emirates légitársaságának egy Airbus A380-as (b) és két Boeing 777-es (b2-b3) típusú gépe a Liszt Ferenc-repülőtéren 2024. október 1-jén, késő éjjel – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Kerestük a Budapest Airportot, hogy megtudjuk, hogyan érinti a közel-keleti konfliktus a Liszt Ferenc repülőtér forgalmát, amint választ kapunk, beszámolunk róla. Részletek itt.

Irán közel 180 rakétát lőtt ki Izraelre, aminek többségét elfogta az ország védelmi rendszere, a Vaskupola.

A felső képen emberek fedezékbe húzódnak a légiriadó alatt, az alsón pedig a Vaskupola működés közben Askelónban kedd éjjel – Fotó: Ronen Zvulun és Amir Cohen / Reuters A felső képen emberek fedezékbe húzódnak a légiriadó alatt, az alsón pedig a Vaskupola működés közben Askelónban kedd éjjel – Fotó: Ronen Zvulun és Amir Cohen / Reuters
A felső képen emberek fedezékbe húzódnak a légiriadó alatt, az alsón pedig a Vaskupola működés közben Askelónban kedd éjjel – Fotó: Ronen Zvulun és Amir Cohen / Reuters

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy Irán „fizetni fog”, miután Irán kedden mintegy 180 rakétát lőtt ki Izraelre, írja a BBC. A rakéták többségét elfogta az izraeli légvédelem. Izrael kedden is folytatta a hétfőn megkezdett szárazföldi hadműveletet Dél-Libanonban, Bejrútban egész éjjel folytatódtak a légicsapások.

(BBC)

Iráni közlel 180 rakétát lőtt ki izraelre, a csapást Ali Hamenei legfelsőbb vezető rendelte el.

Fotó: Majid Asgaripour / WANA / Reuters Fotó: Majid Asgaripour / WANA / Reuters
Fotó: Majid Asgaripour / WANA / Reuters

Két robbanás is történt Izrael koppenhágai nagykövetségének közelében, a dán rendőrség nyomozást indított. A dán rendőrség azt X-en azt írta, senki nem sérült meg, elkezdték a helyszíni vizsgálatokat. Közölték, hogy vizsgálják, hogy a robbantások kapcsolatban lehetnek-e a környéken található izraeli nagykövetséggel.

Fotó: Emil Helms / Reuters
Fotó: Emil Helms / Reuters

Az izraeli nagykövetség egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésre. A rendőrség bejelentette, hogy hamarosan tájékoztatást ad a történtekről. (Reuters, MTI)

Az izraeli védelmi erők legalább öt légicsapást mértek Libanon fővárosára hajnalban, a Guardian szerint az izraeli hadsereg Bejrút déli külvárosait támadta, mert ott van az Irán által támogatott Hezbollah egyik fellegvára. A Reuters tudósítója robbanásokról és füstről számolt be. A hírügynökség úgy tudja, hogy Izrael evakuálási parancsot adott ki a területre, ami a napok óta tartó bombázások miatt már szinte teljesen kiürült. További részletek itt.

Izrael és Franciaország kezdeményezésére rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael ellen iráni rakétatámadás miatt. Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében azt írta, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az igazi döntéseket legfőbb vezető, Hámenei ajatollah hozza. Részletek ebben a cikkben.

  • Késő délután az izraeli Jaffában egy késes és egy gépkarabélyos terrorista 6 embert megölt, 9-et megsebesített.
  • Az izraeli hadsereg (IDF) első értékelése szerint Irán közel 180 rakétát lőtt ki Izraelre.
  • A Negev-sivatag kivételével az egész országban megszólaltak a szirénák, a lakosok az óvóhelyekre vonultak.
  • A támadás előrejelzésében és elhárításában Joe Biden utasítására amerikai erők is részt vettek.
  • A rakéták nagy részét elfogta az izraeli légvédelem és amerikai rombolók, egy részüket már Szíria felett megsemmisítették.
  • Iráni közlés szerint a csapást Ali Hamenei legfelsőbb vezető rendelte el, és Teherán készen áll a válaszcsapásra.
  • Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt üzente, hogy az iráni támadásnak következményei lesznek.

Jó reggelt, ez itt a közel-keleti közvetítésünk! Ha a keddi eseményekre kíváncsi, itt megtalálja a tegnapi hírfolyamot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!