Az Európai Tanács megválasztott elnöke Orbán Viktorral egyeztet Budapesten

2024. október 1. – 12:48

Az Európai Tanács megválasztott elnöke Orbán Viktorral egyeztet Budapesten
António Costa 2020. február 1-i kézfogása Orbán Viktorral a „Kohézió Barátai” csúcstalálkozón a portugáliai Bejában – Fotó: Carlos Costa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

António Costa, az Európai Tanács leendő elnöke kedden Budapestre látogat, hogy Orbán Viktorral találkozzon, írta a Politico. A lap értesülését a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette a Telex kérdésére. Havasi Bertalan azt is közölte, hogy a téma a magyar elnökség programja az EU miniszteri Tanácsában, illetve a (külön intézményként működő, állam- és kormányfőkből álló) Európai Tanács megválasztott elnökének célkitűzései.

A Politico arról írt, hogy a „csendes” látogatás egy körút része, amivel Costa a decemberi hivatalba lépésére készül. Szerdán Varsóba, pénteken pedig Madridba megy, hogy Donald Tusk lengyel és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel is egyeztessen. Az elmúlt hetekben Luxemburgba és Belgiumba is ellátogatott, és Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is felhívta júliusban. A találkozók a lap szerint nem titkosak, de „nem is igazán reklámozzák ezeket”, elvégre még nem Costa az Európai Tanács elnöke.

A portugál szocialista politikust júniusban választották meg az uniós testület elnökének. Orbán Viktor egyedül rá szavazott igennel a három posztról szóló csomagból. Az EUrologus korábban arról írt, hogy jól kijönnek egymással, tavaly még meccset is néztek együtt Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!