Zsoldossággal vádoltak meg egy 72 éves amerikait az oroszok

2024. szeptember 30. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek mondta ki egy moszkvai bíróság a 72 éves amerikait, Stephen James Hubbard Ukrajnának való zsoldoskatonaság bűntettében hétfőn – írja a Reuters az orosz állami RIA hírügynökségre hivatkozva. A férfi elismerte bűnösségét, és hogy pénzt kapott azért, hogy Oroszország ellen harcoljon. Hubbardot még a múlt héten helyezték előzetes letartóztatásba hat hónapra. Ha elítélik, héttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

A vádirat szerint az amerikai férfi a háború kitörésekor, 2022. februárban írt alá szerződést az ukrán területvédelmi egységgel Izjum közép-ukrajnai városában. Havi 1000 dollárt, kb. 355 ezer forintot ígértek neki havonta, kiképezték, és ellátták fegyverrel, lőszerrel. Hubbardot még 2022 áprilisában elfogták az oroszok. A moszkvai amerikai nagykövetség eddig csak annyit közölt, tudatában van egy állampolgáruk letartóztatásának.

Forrás: @camille_moscow / X
Forrás: @camille_moscow / X

Hubbard angoltanárként dolgozott Ukrajnában (és korábban Japánban és Cipruson is) testvére, Patricia Fox szerint. A nő elmondta a Reutersnek, hogy Hubbard sosem akart harcolni, és túl koros is lenne hozzá. „Sose volt fegyvere, sose birtokolt fegyvert, nem tett ilyesmit... ő inkább egy pacifista” – mondta. Hubbard 2014-ben költözött Ukrajnába, és egy nővel élt ott. 2021-ben beszéltek utoljára, Hubbard akkor egyedül élt szakítása után.

Oroszországban jelenleg tíz amerikai van rácsok mögött, mivel két hónapja egy nagyobb fogolycsere keretében az oroszok három amerikait és több más állampolgárt is szabadon engedtek.

Csapások mindkét oldalon

Ukrajna eközben bejelentette, hogy vasárnap dróncsapást intézett egy, az Ukrajnával szomszédos Volgográdi kormányzóságban található fegyver- és lőszerraktár ellen, ahol többek között Iránból importált ballisztikus rakétákat tároltak.

Az orosz csapatok folytatták előrenyomulásukat a donyecki régióban, újabb kisebb települést foglalva el. Az orosz erők az elmúlt hetekben – kihasználva a kurszki betörésre átvezényelt egységek hiánya miatt meggyengült ukrán ellenállást – egyre gyorsabban szorítják vissza az ukrán csapatokat az utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú vasúti csomópont, Pokrovszk felé. A fronttól már alig néhány kilométerre található városban szeptember közepén jártak a Telex tudósítói is.

Putyin és az igazság

Vlagyimir Putyin hétfőn videóüzenetben szólt az orosz néphez az „Újraegyesítés Napjá”-nak második évfordulóján. Oroszország 2022 szeptember 30-án formalizálta négy ukrán megye, Donyeck, Luhanszk, Zaporizsja és Herszon – egy kamunépszavazással szentesített – elcsatolását. Az orosz elnök a háborút értékelve kijelentette:

„Az igazság a mi oldalunkon áll, és minden célunkat el fogjuk érni.”

Az Ukrajnát orosz vazallusállamként elképzelő Putyin élesen kritizálta a „nyugati eliteket”, melyek Ukrajnát „a gyarmatukká, egy Oroszország elleni bázissá változtatták”, és melyek „oroszellenes gyűlöletet szítanak”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!