Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel tárgyalt New Yorkban

2024. szeptember 26. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Oroszország mindig része lesz a közép-európai valóságnak, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a kapcsolattartásról” – írta a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki New Yorkban Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt. Szijjártó egyébként az ENSZ közgyűlésére ment az Egyesült Államokba, ahogy Lavrov is.

Szijjártó a bejegyzésében azt írta, hogy Szergej Lavrov és az orosz diplomácia „mindig igyekezett teljesíteni a magyar kormány kéréseit, pozitívan és nyitottan álltak a fontos kérdések megoldásához”. A magyar külügyminiszter szerint ezt jól mutatja Oroszország rugalmassága a kőolajszállítások biztosítása terén is, amely szerinte elengedhetetlen a magyar energiaellátás biztosításához.

Emlékezetes, hogy Lavrov korábban ki is tüntette Szijjártót. Az orosz–magyar kapcsolatokat sokan élesen bírálják, mondván, Magyarország túl közel került Oroszországhoz. A magyar kormány ezekre a vádakra általában úgy reagál, hogy tagadja az oroszbarátságot, és a béke fontosságát szorgalmazza. Szijjártó azt is szokta mondani, hogy egész Európa üzletel az oroszokkal, csak mások letagadják ezt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!