Már 569 halottjuk van a Hezbollah elleni izraeli támadásoknak

2024. szeptember 24. – 21:06

Már 569 halottjuk van a Hezbollah elleni izraeli támadásoknak
Fotó: Kawnat HAJU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

569-re emelkedett az Izrael hétfő óta tartó támadási hullámában meghaltak száma – közölte kedd este Firassz Abjádtellsz libanoni egészségügyi miniszter a Guardian tudósítása szerint. A gázai háború lassú lecsengése közben egyre hevesebb harcok dúlnak Izrael és a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet között. Izrael a belső kommunikációs eszközök felrobbantása mellett légicsapásokat is intéz a Hezbollah tisztviselői, illetve katonai létesítményei ellen.

Abjádtellsz az áldozatokról elmondta, közülük 50 gyermek, 94 nő volt.

Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők (IDF) szóvivője azt mondta, a libanoni harcokat olyan rövidre tervezi országa, amennyire lehet. A Reuters szerint Hagari hozzátette, az elhúzódó harcokra is fel vannak készülve. A szóvivő elmondta még, hogy a Hezbollah kedden több száz rakétát lőtt ki Izraelre, ami miatt hat civil és több katona megsérült. Maga a Hezbollah is elismerte a támadásokat, közlésük szerint az Atlit haditengerészeti bázist támadta drónokkal.

Izrael kedden már a támadások negyedik hullámát indította Libanon ellen a Guardian tudósítása szerint. Megtámadták Dahiehet, a főváros Bejrút Hezbollah kontrollálta negyedét, ahol megölték egy épületben Ibrahim Muhammad Kubaiszit, a szervezet rakétaosztagának vezetőjét. A Gobeiri negyedben pedig hat halottat és 15 sérültet hagyott maga után az izraeli légierő. A támadássorozatban az ENSZ menekültügyi ügynökségének két tagja is meghalt. Az izraeli attak miatt belső menekülthullám indult Dél-Libanonból észak felé. Szidón kikötőváros polgármestere szerint tízezer ember érkezett hozzájuk a hét elején.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a libanoniakhoz intézett beszédében Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét tette felelőssé a történtekért. Felszólította a lakosokat, hogy ne támogassák a szervezetet, és figyelmeztetett, ha valaki nappalijában vagy garázsában rakétakilövő van, le fogják bombázni. Kedd reggel válaszul a libanoni terrorszervezet is legalább 50 rakétát lőtt ki, állításuk szerint egy robbanóanyaggyárat is.

Eközben gőzerővel dolgozik a globális diplomácia a széleskörű háború elkerülése érdekében. António Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet New York-i közgyűlésén „második Gázával” riogatott, Joe Biden amerikai elnök pedig kijelentette, senkinek sem érdeke egy teljeskörű háború. Denni Danon izraeli ENSZ-nagykövet jelezte, nem akarnak szárazföldi inváziót, nyitva hagyják a diplomáciai megoldás lehetőségét.

Érdekes történés volt még kedden, hogy elterjedt, Irán elutasította a szövetséges Hezbollah kérését, hogy szálljon be a háborúba, mivel Maszúd Pezeskián elnök épp az ENSZ közgyűlésén van az Egyesült Államokban. Pezeskián amúgy is nyomás alatt van otthon, mert állítólag – ezt tagadják – azt mondta amerikai riportereknek, hajlandó a fegyverzetcsökkentésre, ha Izrael is így tesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!