Netanjahu Libanon népének üzent, miközben az USA újabb csapatokat küld a forrongó Közel-Keletre

Legfontosabb

2024. szeptember 23. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Izrael nem önökkel háborúzik, hanem a Hezbollahhal. A Hezbollah túl régóta használja önöket emberi pajzsként. Rakétákat helyezett a nappalijukba, a garázsukba. Ezek a rakéták közvetlenül a városainkat, állampolgárainkat veszik célba. Azért, hogy megvédjünk a népünket a Hezbollah támadásai ellen, ki kell iktatnunk ezeket a fegyvereket” – üzente Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy hétfő esti videóban, miután az Izraeli Védelmi Erők (IDF) háromszáz libanoni célpontra csaptak le. A támadásoknak közel háromszáz halálos áldozatuk és több mint ezer sérültjük volt.

Mindeközben válaszul a Hezbollah is folyamatosan lövi Észak-Izraelt, ahol emiatt iskolák, boltok zártak be, kiürültek az utcák. A rakéták nagy részét elfogta az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola.

Netanjahu megismételte a korábbi izraeli felhívást, hogy a külön is értesített libanoniak hagyják el a támadni tervezett területeket, egyúttal megígérte, hogy a műveleteik befejeztével mindannyian biztonságban hazatérhetnek. „Ne hagyják, hogy a Hezbollah veszélybe sodorja az önök és szeretteik életét. Ne hagyják, hogy a Hezbollah veszélybe sodorja Libanont.”

Az IDF szintén hétfő este jelentette be, hogy felkészül a libanoni műveletek új fázisára. „Lényegében a Hezbollah által az elmúlt húsz évben kiépített harci infrastruktúrát vesszük célba” – mondta Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke. A Reutersnek egy biztonsági forrása azt mondta, hogy Libanon fővárosát, Bejrútot is izraeli légicsapás érte, amelynek egy szenior Hezbollah-vezető, Ali Karaki volt a célpontja, de a Hezbollah később közölte, hogy ő jól van.

Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnök szerint Izrael „a szó minden értelmében vett megsemmisítő háborút” vív, és a légicsapás-sorozat egy „pusztító terv, amelynek célja a libanoni falvak és városok elpusztítása”. Míkáti a történtek miatt lemondta részvételét az ENSZ éves New York-i közgyűlésén, de a gyűlés megtartását sürgette, hogy az „elrettentse az agressziótól” Izraelt.

A Hezbollahot támogató Irán elnöke eközben azzal vádolta meg Izraelt, hogy próbálja behúzni az országát egy kiterjedt közel-keleti háborúba. Maszúd Pezeskian a New York-i ENSZ-közgyűlés előtt beszélt arról, hogy Izrael „csapdákat állít” Iránnak, hogy belekényszerítse a konfliktusba.

Az egyre fokozódó közel-keleti helyzet miatt a Pentagon bejelentette, hogy újabb amerikai csapatokat küld a térségbe. Jelenleg negyvenezer amerikai katona állomásozik a régióban, a Pentagon egyelőre nem árulta el, mekkora csapatnövelést terveznek.

Ahogy arról részletesen írtunk, a Hezbollah és Izrael viszonya mindig is ellenséges volt, a 2006-os háború óta azonban alapvetően hallgattak a fegyverek az izraeli–libanoni határon. 2023. október 8-án, egy nappal a Hamász Izrael elleni terrortámadása és az izraeli gázai csapások kezdete után a Hezbollah elkezdte rövid hatótávolságú rakétákkal és drónokkal támadni a határ közelében található izraeli támaszpontokat és állásokat. Azóta az izraeli hadsereg, az IDF is rendszeresen hajt végre csapásokat a Hezbollah ellen. Észak-Izraelben a határövezetből 80 ezer izraeli lakost kellett kitelepíteni, közben a másik oldalon is nagyjából százezer ember járt hasonlóan.

A konfliktus a nyár folyamán fokozatosan súlyosbodott – a Hezbollah egyre több rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, az IDF pedig egyre érzékenyebb veszteségeket okozott légi- és dróncsapásaival. Szeptemberben azonban Izrael a szó szoros és átvitt értelmében is óriásit robbantott, amikor a Hezbollah távközlési eszközeibe rejtett robbanóanyaggal – ártatlan civileken kívül – két nap alatt több ezer fegyverest, aktivistát és tisztségviselőt sebesített és ölt meg, majd pedig egy bejrúti ház alatti rejtekhely elleni légicsapásban gyakorlatilag lefejezte a Hezbollah különleges műveleti egységét.

Cikkünk a megjelenése után további részletekkel frissült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!