Újabb robbanások voltak Libanonban, ezúttal walkie talkie-k robbanhattak fel több városban

2024. szeptember 18. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután újabb robbantássorozat történt több libanoni városban, egy nappal azután, hogy csipogók robbantak fel Hezbollah-tagok kezében és zsebében Libanonban és Szíriában. A keddi támadásban közel háromezren megsérültek és tizenketten meghaltak. Ezúttal kézi rádió adó-vevő készülékek (walkie talkie) robbanhattak fel Bejrút déli külvárosaiban, valamint a dél-libanoni Nabatieh, Türosz és Szidón településeken.

Az MTI szerint a Hezbollah síita milícia öt hónapja szerezte be a walkie-talkie-kat nagyjából egy időben azokkal a személyhívókkal, amelyekből az előző nap több ezer felrobbant. A libanoni sajtó közlése szerint Japánban gyártott ICOM V82 típusú walkie-talkie készülékekről van szó.

A Guardian úgy tudja, hogy a Hezbollah által használt walkie talkie-k lehettek a támadás célpontjai. Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter szerint tizennégyen meghaltak és több mint 450-en megsérültek a szerdai robbanásokban. Hozzátette, hogy már majdnem befejezték a sérültek kórházba szállítását. Egy Guardiannek nyilatkozó forrás azt állítja, hogy a legtöbbeknek a hasuk és a kezük sérült meg.

Emberek gyülekeznek az utcán, miközben füstöl egy mobilbolt a libanoni Szidónban 2024. szeptember 18-án – Fotó: Hassan Hankir / Reuters
Emberek gyülekeznek az utcán, miközben füstöl egy mobilbolt a libanoni Szidónban 2024. szeptember 18-án – Fotó: Hassan Hankir / Reuters

A Reuters azt írja, hogy az egyik robbanás közvetlenül egy olyan temetés mellett történt, ahol a kedden meghalt Hezbollah-tagokat búcsúztatták. Egy magas rangú libanoni biztonsági forrás a lapnak azt mondta, hogy az izraeli titkosszolgálat korábban sok kifinomult műveletet hajtott már végre, ezért akár a Moszad ügynökei is elhelyezhették a robbanóanyagot a kedden felrobbant csipogókban.

A Hezbollah válaszcsapást ígért Izrael ellen, melynek hadserege nem kommentálta a keddi robbantásokat. A síita milícia szerdán bejelentette, hogy rakétákkal megtámadta Izraelt.

A keddi robbantásokhoz használt csipogók egy tajvani cég, a Gold Apollo termékei. A cég vezérigazgatója a robbanások után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Hezbollah által rendelt AR-924-es csipogókat licenc alapján a budapesti székhelyű BAC Consulting Kft. gyártotta. A cég egy Szőnyi úti társasházba van bejegyezve, a honlapja alapján egy tanácsadó cég, amely a legkülönfélébb projekteken dolgozik.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, amelynek nincs magyarországi gyártó- és telephelye, és a felrobbant csipogók sohasem jártak Magyarországon. „A további vizsgálatok során a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködnek. Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent” – írta Facebook-oldalán az államtitkár.

Azt, hogy mit lehet tudni a csipogókhoz köthető magyar cégről, ebben a cikkünkben szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!