Kommunikációs hiányosságok is közrejátszottak a Trump elleni első merényletben

2024. szeptember 21. – 10:49

Kommunikációs hiányosságok is közrejátszottak a Trump elleni első merényletben
A Secret Service megbízott igazgatója, Ronald Rowe tart sajtótájékoztatót a Donald Trump ellen elkövetett első merénylet körülményeiről – Fotó: Ben Curtis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A hatóságok közti kommunikáció hiányosságai is hozzájárulhattak ahhoz, hogy nem tudták megakadályozni a Donald Trump ellen elkövetett első merényletet, derült ki az amerikai Secret Service belső vizsgálatából, írja az MTI.

Erről a szervezet megbízott igazgatója, Ronald Rowe beszélt pénteken. Elismerte, hibát követtek el azzal, hogy nem tájékoztatták megfelelően a helyi hatóságokat. Rowe szerint a július 13-án, a Pennsylvania állambeli Butler városban tartott választási gyűlés idején túlságosan nagy mértékben támaszkodtak a mobiltelefon alapú kommunikációra is, ami tovább lassította az információáramlást. További problémaként említette, hogy a titkosszolgálat nem létesített a területi rendvédelmi szervek képviselőivel közös műveleti szobát a rendezvény hatékony biztosítására.

A hatóság másodpercekre lebontott időrendet is közölt a lövések eldördülését és a támadó, Thomas Matthew Crooks ártalmatlanítását megelőző kevesebb mint 2 percről. Ebből kiderül, hogy a helyi rendőrség emberei saját rádióhálózatukon keresztül folytatott üzenetváltás nyomán mintegy fél perccel azelőtt megtalálták a merénylőt az épület tetején, hogy az tüzet nyitott, amit nem tudtak megakadályozni.

Eközben a biztosításért felelős titkosszolgálati egység külön rádión értesítette a mesterlövészeket a lehetséges veszélyhelyzetről. Miután Thomas Matthew Crooks leadta a lövéseket Donald Trumpra, a mesterlövész 10 másodperccel később lépett közbe és egy lövéssel ártalmatlanította a férfit, akit fején ért találat és a helyszínen meghalt.

Ronald Rowe a pénteki sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy az elkövetett hibák nyomán felelősségre vonják azokat az ügynököket, akik nem tudták biztosítani a választási gyűlés helyszínét. A Donald Trump republikánus elnökjelölt elleni butleri merényletkísérletben a politikus a fülén sérült meg könnyebben, ugyanakkor egy ember meghalt, és ketten súlyosan megsebesültek.

A merénylet után lemondott az amerikai elnökök védelmét ellátó Secret Service igazgatója, aki azt mondta, a Ronald Reagan elleni 1981-es merényletkísérlet óta nem hibázott ekkorát a titkosszolgálat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!