Hiányzó zászló miatt bunkóznak egymással a macedón és bolgár politikusok

2024. szeptember 20. – 15:20

Hiányzó zászló miatt bunkóznak egymással a macedón és bolgár politikusok
A szófiai látogatás, balról jobbra az ajtón kilépők: Rumen Radev bolgár elnök, Gordana Sziljanovszka-Davkova északmacedón elnök és Iliana Jotova bolgár alelnök – Fotó: Hristo Vladev / NurPhoto

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hiányzó zászló körüli perpatvar mérgezi jelenleg az északmacedón-bolgár viszonyt annyira, hogy a bolgár kormánypárt vezére már fejeket akar. Az Euractiv számolt be az abszurd diplomáciai feszültségről, ami azzal kezdődött, hogy szeptember 13-án Rumen Radev bolgár elnök hivatalában informális keretek közt fogadta Gordana Sziljanovszka-Davkova északmacedón államfőt. Utóbbi azért látogatott Szófiába, mert ott vendégszerepelt a Macedón Opera társulata.

A találkozót megörökítő képeken egy diplomáciailag kínos apróságot fedeztek fel: nem volt kitűzve a vendég országának, Észak-Macedóniának a zászlaja a bolgár elnöki palotára, ahogy azt a protokoll sokak szerint előírja. A hivatalos bolgár válaszban azonban az állt, nem hivatalos látogatások alkalmával nem szokás kitenni más ország lobogóját.

Ekkor jött be a történetbe Alekszander Nikoloszki északmacedón miniszterelnök-helyettes és közlekedési miniszter – aki Hrisztiján Mickoszki kormányfő állítólagos jobbkeze –, aki keményen beleszállt Radevbe: „A tisztesség minimuma annak az országnak a zászlajának kitűzése, aminek az elnöke érkezik. És legalább egy személynek normálisnak kell lennie, hogy megtegye ezt.” Hozzátette, Radev nem volt civilizált vendéglátó.

Bojko Boriszov, Bulgária egykori miniszterelnöke, a kormánypárt GERB jelenlegi elnöke a történetre azzal reagált, hogy lemondásra szólította fel Nikoloszkit. A lap emlékeztet, Boriszov korábbi kormánya megvétózta 2021-ben Észak-Macedónia EU-integrációját is, ebben csak 2022 nyarára egyeztek meg. Most azt mondta, hogy ha Nikoloszki nem mond le, akkor a bolgár elnöknek, a minisztereknek, a pártoknak sem kéne találkozniuk és beszélniük a macedónokkal. Hozzátette, az Európai Néppártban is be fog számolni róla, mit tettek a szomszédaik.

Az Euractiv emlékeztet, Bulgáriában október 27-én parlamenti választást tartanak, ahol Boriszov pártja az esélyes. Ha nyernek, ebben a feszült viszonyban kell folytatni a párbeszédet Szófia és Szkopje között. Érdekesség még, hogy Orbán Viktor és pártja mindkét ország kormánypártjával jó viszonyt ápol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!