Bulgária megvétózta Észak-Macedónia EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások elkezdését

2020. november 17. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária nem fogadta el az Európai Unió és Észak-Macedónia közötti, csatlakozási tárgyalásokról szóló keretmegállapodást, ezzel átmenetileg megakadályozták, hogy elkezdődjenek a tárgyalások a balkáni ország EU-csatlakozásáról, írja a Reuters.

A bolgár külügyminiszter, Ekaterina Zaharieva azt mondta, hogy Bulgária történelmi és nyelvi viták miatt egyelőre nem tudja támogatni, hogy az EU és Szokpje között elkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások, ugyanakkor nyitottak a további párbeszédre.

Az Észak-Macedónia és Albánia EU-hoz való csatlakozásáról szóló tárgyalások így várhatóan decemberben kezdődnek el hivatalosa. Zaharieva szerint Albánia esetében támogatják ezt, azonban a bolgárok vétója újabb nehézség a volt Jugoszláv tagköztársaságnak, Észak-Macedóniának, amelynek a közelmúltban a nevébe is fel kellet vennie az „Észak-” előtagot. Ezzel egy évtizedek óta tartó területi konfliktust zártak le a szomszédos Görögországgal, aki így már nem akadályozzák az EU-hoz való csatlakozásukat.

Korábban a két országnak idén márciusig kellett arra várnia, hogy zöld utat kapjanak a tárgyalások elkezdéséhez, miután Franciaország tavaly szkeptikusan állt az EU-tagságukhoz, főként a demokrácia és a korrupció elleni küzdelem terén tapasztalható hiányosságaik miatt. Észak-Macedónia és Albánia mellett négy másik nyugat-balkáni ország – Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró és Szerbia – is szeretne EU-tag lenni a jövőben.

A Nyugat-Balkán EU-taggá válása elősegítheti az életszínvonal emelkedését, és ellensúlyozhatja a növekvő orosz és kínai befolyást a térségben – állítják a csatlakozás támogatói. Bulgária egyébként szorgalmazza a Nyugat-Balkán EU-integrációját, de garanciákat akarnak, hogy Észak-Macedónia egy külön, főként történelmi kérdésekkel foglalkozó megállapodást köt Szófiával. A bolgár kormány arra is törekszik, hogy Észak-Macedónia ne támogassa a bulgáriai macedón kisebbségek nemzetiségi törekvéseit, és azt is szeretnék elérni, hogy az EU hivatalos dokumentumaiban ne használják a „macedón nyelv” kifejezést, mivel az szerintük a bolgár nyelvből származik.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!