Megállapodott Bulgária és Észak-Macedónia az uniós csatlakozási tárgyalások ütemtervéről

2022. július 17. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas viták után megállapodott egymással Bulgária és Észak-Macedónia az utóbbi európai uniós csatlakozási tárgyalásainak ütemtervéről – írja az MTI. Bulgária és Észak-Macedónia között óta évek óta etnikai és kulturális konfliktusok vannak, ezért a bolgárok korábban vétózni akarták az északmacedónok uniós csatlakozását.

Vasárnap Teodora Gencsovszka bolgár és Bujar Osmanival macedón külügyminiszter Szófiában aláírta a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló dokumentumot. Az egyezség részét képezi az Európai Unió tárgyalási alapjának, amelynek keretében a még nyitott kétoldalú kérdéseket rendeznék.

Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolatát évek óta etnikai és kulturális konfliktusok terhelik. Az előbbi 2020 óta azokhoz a feltételekhez kötötte a vétó visszavonását, hogy Észak-Macedónia elismerje a macedón nyelv bolgár eredetét, valamint alkotmányos kisebbségnek nyilvánítsa a területén élő bolgárokat, és vessen véget a Bulgária elleni „gyűlöletbeszédnek”.

A vasárnap aláírt jegyzőkönyv sajtóértesülések szerint egyebek mellett kiindulási pontokat és határidőket rögzít a vitás kérdések rendezéséhez. Úgy tudni, tankönyvek és emlékművek feliratainak módosítására, illetve a bolgár kisebbség észak-macedón alkotmányban történő elismerésére is tartalmaz javaslatokat. A dokumentum szövegét kedden hozzák nyilvánosságra.

Korábban több európai uniós vezető, köztük Olaf Scholz német kancellár is arra kérte a bolgárokat, hogy ne tartsák fenn a vétójukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!