Olaf Scholz azt kéri a bolgár kormánytól, hogy ne vétózzák meg Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásait

2022. június 11. – 21:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek június 23-i csúcstalálkozója előtt Bulgáriába utazott Olaf Scholz német kancellár, és arra kérte Kiril Petkov bolgár miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. A német kancellár szerint az EU-nak nem szabad letörnie a Nyugat-Balkán országainak az EU-tagsággal kapcsolatos reményeit.

A közös sajtótájékoztatón az MTI szerint elismerte, hogy valóban nagyon sok probléma van a térség országai között. „Ezek jól ismert problémák, de nem megoldhatatlanok. Látok lehetőséget az előrelépésre, ezért szoros kapcsolatban maradunk a következő napokban” – fogalmazott a német kancellár.

Olaf Scholz és Kiril Petkov – Fotó: Michael Kappeler / dpa / AFP
Olaf Scholz és Kiril Petkov – Fotó: Michael Kappeler / dpa / AFP

Kiril Petkov arról beszélt, a vétó feloldásához Észak-Macedóniának a két ország közötti történelmi-kulturális vitákkal kapcsolatban három feltételt kell teljesítenie, és arra kérte Brüsszelt, vállaljon garanciát, hogy ezek a feltételek valóban teljesülnek is.

A bolgár miniszterelnökre komoly nyomás nehezedik otthon. A héten az ötpárti bolgár kormánykoalíció egyik tagja kilépett a kabinetből, többek között azzal vádolva Petkovot, hogy a bolgár nemzeti érdeket figyelmen kívül hagyva hajlandó lenne visszavonni Szófia vétóját Észak-Macedónia EU-csatlakozásával kapcsolatban.

Szombat reggel Olaf Scholz még a Bulgáriával szomszédos Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjében járt, amely már több reformot végrehajtott az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése érdekében. Például felvette jelenlegi nevét, hogy elkerülje Athén politikai ellenállását a történelmi Makedónia név használata miatt.

Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnökkel közösen tartott szkopjei sajtótájékoztatóján a német kancellár kijelentette: az ukrajnai háború miatt fontos, hogy Európa egységes maradjon, és együtt lépjen fel a térségben.

Bulgária 2020-ban azért utasította el az európai uniós csatlakozási tárgyalások megindítását a szomszédos országgal, mert szerintük Szkopjének előbb el kellene ismernie, hogy a macedón nyelvnek és identitásnak bolgár gyökerei vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!