Az EU szerint ki kell vizsgálni, hogyan robbanhattak fel a csipogók a Hezbollah tagjainál

2024. szeptember 18. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió szerint ki kell vizsgálni a Libanonban és Szíriában történt keddi robbanásokat, amelyek során legalább 12 ember meghalt és több ezren megsebesültek. Kedden a Hezbollah tagjainak kezében és zsebében csipogók robbantak fel, az eszközökről pedig később kiderült, hogy egy budapesti székhelyű cég gyárthatta azokat.

„Egyelőre még ne siessünk a következtetések levonásával. Tudjuk, hogy mi történt, de az okait, és hogy hogyan történt, azt még ki kell vizsgálni. Ha már lesznek bizonyítékaink, akkor tudunk erről többet mondani” – mondta Peter Stano, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője egy szerda sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy összeegyeztethető-e az Európai Unió szankcióival az, hogy egy magyar cég csipogókat szállít a Hezbollahnak, a szóvivő azt válaszolta: a Hezbollah katonai szárnya rajta van az uniós szankciós listákon, de a kereskedő cégek és a tagállamok feladata annak ellenőrzése, hogy tiltólistás termékek ne juthassanak rossz kezekbe. „Azt azonban hadd tisztázzam, hogy ha egy szervezetet terroristaként határoznak meg, az azt jelenti, hogy befagyasztják a vagyonát, nem lehet nekik pénzügyi eszközöket biztosítani, és tagjaival szemben utazási tilalom van életben” – tette hozzá Stano.

A csipogók egy tajvani cég, a Gold Apollo termékei. A cég vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang szintén sajtótájékoztatót tartott a robbanások, ahol közölte, a Hezbollah által rendelt AR-924-es csipogókat licenc alapján a budapesti székhelyű BAC Consulting Kft. gyártotta. A cég egy Szőnyi úti társasházba van bejegyezve, a honlapja alapján egy tanácsadócég, ami a legkülönfélébb projekteken dolgozik. A tevékenységei között a lapkiadástól az olajgyártásig elég sok minden szerepel. A cégnek csupán két éve van üzleti tevékenysége, tavaly 210 millió forintos árbevétele és 13 millió forintos profitja volt.

A BAC tulajdonosaként feltüntetett Cristiana Bársony-Arcidiacono az NBC-nek elismerte, hogy a cége dolgozott a Gold Apollóval, de mikor a robbanásokról és a csipogókról kérdezték, azt mondta, a cége csak közvetítőként van jelen, az eszközöket nem ők gyártják. Az ügyben telefonon kerestük a BAC Consultingot, de többszöri hívásunk ellenére sem tudtuk elérni őket. Emailben tettünk fel kérdéseket a vezérigazgatónak, Cristiana Bársony-Arcidiaconónak is, és a Gold Apollót is megkerestük, választ egyelőre nem kaptunk.

Az ügyre reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), a Hvg.hu-nak küldött válaszukban azt írták: „Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire. A cég magánvállalkozásként működik.”

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig azt írta a Facebook-oldalán, hogy a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, amelyiknek nincs magyarországi gyártó- és telephelye, és a hivatkozott eszközök sohasem jártak Magyarországon. „A további vizsgálatok során a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködnek. Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent” – írta az államtitkár.

Vezető nemzetközi lapok értesülései szerint a Hezbollah libanoni milícia/terrorszervezet által rendelt több ezer darab csipogót valószínűleg szállítás közben módosították – valószínűleg mindegyikben elhelyeztek egy kis méretű robbanótöltetet és egy, azt működésbe hozó mechanizmust.

Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter szerint 2750 és 2800 közé tehető az incidens sebesültjeinek száma, a halálos áldozatok száma pedig 12-re nőtt. A robbanásokban egy 8 éves kislány és egy 11 éves fiú életét vesztette. Elmondása szerint a szemsérülés a leggyakoribb, a kórházakban eddig 460 szem- illetve arcműtétet végeztek el, és több sérültnek amputálni kellett valamelyik ujját vagy karját – írta az MTI.

Javítás: Cikkünk eredeti címében a HVG alapján tévesen azt írtuk, hogy az Európai Unió vizsgálja, hogy Magyarország sértett-e uniós szankciókat a Hezbollah-tagoknál felrobbant csipogók ügyében, ezért a címet utólag módosítottuk. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!