Amerikai, cseh és spanyol állampolgárokat gyanúsítanak azzal, hogy merényletet terveztek Venezuela elnöke ellen

2024. szeptember 15. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Venezuelában letartóztattak három amerikai, két spanyol és egy cseh állampolgárt, mert állítólag részt vettek egy USA által szervezett összeesküvésben, aminek célja Nicolás Maduro elnök és több kormánytag meggyilkolása volt, írja a Politico.

A letartóztatásokat Diosdado Cabello belügyminiszter jelentette be az állami televízióban. Venezuela kapcsolatai az Egyesült Államokkal, Spanyolországgal és más nyugati demokráciákkal is kiéleződtek a júliusi választások után.

„Ezek a csoportok az ország vagyonának megszerzésére törekednek, és mi, a kormány, határozottan válaszolunk minden destabilizációs kísérletre” – mondta Cabello a Reuters jelentése szerint. Hozzátette, hogy körülbelül 400, az Egyesült Államokból származó fegyvert is lefoglaltak.

Az USA külügyminisztériuma megerősítette az amerikaiak letartóztatását. Az egyikük haditengerészeti szolgálatot folytat. A külügyminisztérium elutasította a merényletkísérletet.

„Minden olyan állítás, amely szerint az Egyesült Államok részt vett volna egy Maduro megbuktatására irányuló összeesküvésben, kategorikusan hamis. Az Egyesült Államok továbbra is támogatja a venezuelai politikai válság demokratikus megoldását” – mondta a külügyminisztérium szóvivője.

Venezuela politikai válságban van azóta, hogy a hatóságok Maduro elnököt nyilvánították a július 28-i választások győztesének. A venezuelai választási bizottság (CNE) az országot 2013 óta vasmarokkal irányító Nicolás Madurót nevezte meg győztesnek, ezt azonban sem az ellenzék, sem a környező országok nagy része nem fogadja el.

Előbbiek szerint jelöltjük, a jobbközép Edmundo González egyértelmű győzelmet aratott, Maduro pedig elcsalta a választást. A külföldi országok pedig átláthatóságot és a részletes szavazóköri eredmények nyilvánosságra hozását követelik. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, „elsöprő bizonyítékai” vannak arról, hogy Venezuelában az összellenzéki jelölt, Edmundo González nyert.

A spanyol parlament az ellenzéki vezetőt nevezte meg a júliusi szavazás legitim győztesének. Gonzálezt, aki a múlt héten Spanyolországba menekült, hogy megszökjön az elfogatóparancs elől, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is fogadta egy diplomáciai gesztussal, amely tovább haragította Madurót.

Szombati sajtótájékoztatóján Cabello azzal érvelt, hogy a letartóztatott spanyol állampolgárok kapcsolatban állnak a spanyol titkosszolgálattal, és egy polgármester meggyilkolását tervezték – ezt az állítást a spanyol kormány azonnal cáfolta a helyi média szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!