Egyre szörnyűbb részletek derülnek ki a Franciaországot megrázó Pélicot-ügyben

Legfontosabb

2024. szeptember 13. – 22:24

Egyre szörnyűbb részletek derülnek ki a Franciaországot megrázó Pélicot-ügyben
Rajz a tárgyalóteremben ülő Dominique Pélicot-ról – Fotó: Benoit Peyrucq / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mélyen felkavarta Franciaországot, miután egy francia férfiról kiderült, hogy hosszú éveken át elkábította a feleségét, akit aztán nemcsak ő erőszakolt meg, hanem idegeneknek is felkínálta a nőt. A Pélicot-per szeptember eleji kezdete óta viszont még több felkavaró részlet látott napvilágot az ügyben.

A tárgyaláson pszichiáterek beszéltek arról, hogy milyen ember valójában a 71 éves Dominique Pélicot, aki a lányáról is pornográf felvételeket készített. Az is elhangzott, hogy egy másik, környékbeli férfi a vádlottat másolva szintén elkábította és megerőszakolta a saját feleségét, a nyugtatókat pedig Pélicot-tól szerezhette be.

A bírósági eljárás – amely a múlt héten kezdődött és decemberig tart – az áldozat kérésére nyilvános. Gisèle Pélicot azért kérte ezt, hogy felhívja a figyelmet a szexuális visszaélések elkövetéséhez használt kábítószerekre. Az ügy a vádlott egészségügyi állapota miatt elhúzódhat, de már most látszanak az áldozatok bátor kiállásának egész társadalomra nézve fontos eredményei.

Apám az elmúlt húsz év legszörnyűbb szexuális ragadozója

Ahogy arról korábban részletesen írtunk, a most 71 éves Gisèle Pélicot szinte véletlenül szerzett róla tudomást, hogy már tíz éve állandó nemi erőszak áldozata. 2020 végén váratlanul beidézték egy dél-franciaországi rendőrőrsre, ahol kiderült, hogy férje, Dominique Pélicot rendszeresen bekábítószerezi, és öntudatlan állapotában megerőszakolja, vagy másoknak kínálja fel feleségét szexuális erőszakra.

A férje csak azért bukott le, mert rajtakapták, hogy egy boltban nők szoknyája alá próbál bekamerázni. Miután lebukott, a rendőrség átvizsgálta a számítógépét, és megtalálta az „Erőszak” nevű mappáját, amiben videók és fotók szerepeltek a Gisèle-en elkövetett szexuális abúzusokról. 2020 novemberében értesítették az idős nőt arról, hogy mit tudtak meg róla, és megmutatták neki a felvételeket is. „A világom szétesett. Számomra minden összeomlott. Minden, amit ötven év alatt felépítettem” – mondta. Ötven éve élt együtt a férjével.

Gisèle Pélicot – aki főleg a keresztnevét használja a tárgyalás során – alig ismerte fel magát a képeken, egy holttestre emlékeztette, ahogy a felvételeken kinézett. „A bűn oltárán áldoztak fel. Úgy tekintettek rám, mint egy rongybabára, mint egy szemeteszsákra” – mondta a tárgyaláson. Szerinte nem is nemi erőszak az, amin átment, hanem kínzás. Beszélt arról is, hogyan kellett elmagyaráznia a traumát felnőtt gyermekeinek, a lánya sikoltozása pedig „bevésődött az emlékezetébe”.

Azt mondta, néhány órával azután, hogy a rendőrök elmondták neki, mi történt vele, úgy érezte, belehal.

A nőnek több egészségügyi problémája volt az elmúlt tíz évben, amik minden bizonnyal az állandó nyugtatózás és az erőszak eredményei lehettek. Gisèle évek óta emlékezetkiesésekre panaszkodott, lefogyott, hullott a haja, és az egyik kezét se tudta jól használni, de az orvosok nem tudták, mi baja. Attól tartva, hogy Alzheimer-kórban szenved, Pélicot annak idején megbeszélte a témát férjével, aki időpontot foglalt egy szakemberhez. Az orvosnál kiderült, hogy nem Alzheimer-kórról volt szó. Később a rendőrségi vizsgálat során végzett orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy több szexuális úton terjedő betegséggel is megfertőződött.

Gisèle Pélicot két bőrönddel hagyta el a közös házat. „Nincs többé identitásom… nem tudom, hogy valaha is felépülök-e” – mondta. Végül arról beszélt, hogy nem tudja, hogyan bírta ki a teste a bántalmazást, és most hogyan fogja átvészelni a tárgyalást.

A férfi számítógépen végzett kutatás során a rendőrség a pár közös lányáról, Caroline Darianról is talált meztelen fotókat. Darian a bíróságon arról beszélt, hogy 2020 novembere olyan fordulópont az életében, amikor aztán lavinaszerűen omlott össze a családja élete.

Először őt hívta az anyja, hogy elmondja neki, mi történt a rendőrségen. Utána Darian értesítette a két testvérét a történtekről. Másnap már nekik is be kellett menniük a rendőrségre. „Mindig látni fogom magam előtt Davidot, aki sápadtan nézett maga elé, és azt, ahogy közben az öcsém, Florian összeomlott” – mondta. Apját „az elmúlt húsz év legrosszabb szexuális ragadozójának” nevezte.

Caroline Darian és testvérei, David (a képen balra) és Florian Pélicot a bíróságon 2024. szeptember 5-én – Fotó: Christophe Simon / AFP
Caroline Darian és testvérei, David (a képen balra) és Florian Pélicot a bíróságon 2024. szeptember 5-én – Fotó: Christophe Simon / AFP

A nyomozók mutattak Dariannak egy képet egy nőről. „Közelről látszott a feneke, ahogy magzatpózban aludt, de nem ismertem fel a nőt. Erre a nyomozó: »De hölgyem, önnek is pont ilyen folt van a jobb oldalán«” – ecsetelte a nő, hogy hogyan vezették rá a róla készült fotókkal a saját érintettségére.

Önző, manipulatív személyiség

Dominique Pélicot beismerte a bántalmazásokat, és azt állította egy pszichológusnak, hogy azért tette mindezt, mert Gisèle elutasította a nyitott házasság ötletét. A szakemberek viszont ennél sokkal sötétebb képet festenek a férfiről. Annabelle Montagne pszichológus önző emberként írta le, aki hajlamos a többi embert tárgynak tekinteni, és nem okoz neki morális dilemmát, hogy hazudjon.

A szakértők szerint az öntudatlan állapotú feleségén elkövetett erőszak pedig nekrofil fantáziákhoz is kötődik.

„A leskelődés is része volt a pszichoszexuális dinamikájának” – tette hozzá Montagne. Egy másik szakértő pénteken úgy jellemezte Pélicot-t, mint akinek kettészakadt a személyisége, és a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című könyv címszereplőjéhez hasonlította.

Egy harmadik pszichológus, Marianne Douteau szerint Pélicot félelemkeltő módon viselkedett – pedig gyerekként pont ezt utálta a saját apjában. A múltjából fontos még, hogy Pélicot-t állítása szerint 9 éves korában egy ápoló molesztálta, a szakértők szerint pedig ez okozhatott hasadást a tudatában. Douteau szerint a férfi szexuális érdeklődése ezután kettévált: kívülről átlagosnak tűnt a szexuális élete, de valójában nem tudta kordában tartani a vágyait, ezért szexchathez és nemi erőszakhoz nyúlt. Ebben pedig nem volt egyedül.

Őt másolhatta le egy másik férfi

A nyomozás végén végül 72 férfit azonosítottak, akik 2011 júliusa és 2020 októbere között összesen 92 alkalommal megerőszakolták Gisèle Pélicot-t. A férjével együtt viszont csak 51 embert sikerült a vádlottak padjára ültetni. Mindenféle korosztály van köztük, a 26 évestől a 74 évesig. A legtöbben munkás- vagy középosztálybeliek, van köztük tűzoltó, teherautó-sofőr, önkormányzati képviselő, banki informatikus, börtönőr, ápoló és újságíró is. A vádlottak közül néhányan többször, akár hatszor is visszatértek Pélicot-ék otthonába.

Egyetlenegy vádlott van, aki soha nem járt a Pélicot házaspár mazani házában, ő viszont különleges kapcsolatban állt Dominique Pélicot-val.

Az online térben „Rasmus” néven ismert Jean-Pierre M. és Pélicot a már betiltott, Coco nevű chatoldalon ismerkedtek meg. Fotókat cserélgettek a feleségeikről, és megbeszélték, hogy kinek milyen szexuális fantáziái vannak. Pélicot arról is beszélt a 63 éves másik férfinak, hogy ő hogyan kábítja el és erőszakolja meg a feleségét.

Pélicot egy ponton el is utazott a másik férfi Drôme régióbeli otthonába, ahol a begyógyszerezett feleségéről – akit álnéven Corinne-ként említettek a bírósági beszámolókban – a nő tudta nélkül fotókat is készített. Jean-Pierre M. állítólag nem volt hajlandó elmenni Mazanba és megerőszakolni Gisèle Pélicot-t, mert szerinte ő nem „nemi erőszaktevő”. Viszont felkínálta saját feleségét Pélicot-nak. Jean-Pierre M. feleségét a gyanú szerint tizenkét nemi erőszak érte 2015 és 2020 között. A nő ügyvédje a bíróságnak azt mondta, a rendőrség megdöbbentő képek birtokába jutott az esetekről.

Ebben az ügyben az idősebb férfi még nem vallott, ugyanis a héten egészségügyi állapota miatt nem jelent meg a bíróságon – írja a Tribune de Genève.

Gisèle Pélicot és fia, David 2024. szeptember 11-én – Fotó: Christophe Simon / AFP
Gisèle Pélicot és fia, David 2024. szeptember 11-én – Fotó: Christophe Simon / AFP

Pélicot a második találkozójukon szorongásoldó gyógyszereket adott Jean-Pierre M.-nek – ugyanazt, amivel a saját feleségét is rendszeresen elkábította –, és utasításokkal látta el, hogy mennyit kell beadnia ahhoz, hogy a nő ne legyen magánál. Jean-Pierre M. nem adta be a Dominique Pélicot által javasolt számú tablettát, mert félt, hogy az alig 50 kilós feleségénél ez súlyos mellékhatásokat váltana ki. Négy helyett állítása szerint csak egy fél tablettát adott be neki, amitől azonban Corinne nem aludt olyan mélyen.

Dominique Pélicot ezután legalább három alkalommal erőszakolta meg az öntudatlan Corinne-t, miközben Jean-Pierre M. végignézte az aktusokat. Utóbbi bevallotta a pszichiáter szakértőnek: „Féltem, de ugyanakkor izgatott is voltam. Az volt a fantáziám, hogy láthatom a feleségemet egy másik férfival lefeküdni.”

2020-ban egy nyári éjszaka jelentette a fordulópontot. Corinne arra ébredt, hogy egy idegen van a hálószobájában, és piros fényt is látott. A nő a bíróságon azt mondta, hogy az idegen még azelőtt elmenekült az ablakon át, hogy ő ki tudott volna kelni az ágyból. Corinne-nak azt mondta a férje, hogy az idegen biztosan csak egy kukkoló volt, aki fehérneműben akart látni egy nőt. Corinne ezt nem hitte el, inkább arra gyanakodott, hogy valaki képeket akart róla csinálni, de azt ő sem hitte volna, hogy erőszak áldozata lehetett.

Corinne szintén a rendőrségtől tudta meg a történteket 2020-ban, és őt is ugyanakkora sokk érte, mint Gisèle Pélicot-t. Több mint húsz éve volt együtt Jean-Pierre M.-mel. „Ennyi év alatt minden normális volt, soha nem vitatkoztunk. A férjem mindig keményen dolgozott, túlórázott. Soha nem kért tőlem abszurd dolgokat az intim együttléteinknél. Amikor nemet mondtam, az nemet jelentett. A férjem prűd. Még az ajtót is kulcsra zárta, ha zuhanyozott” – mondta a nő a bíróságon.

Corinne soha nem tett feljelentést férje ellen. A Le Point szerint polgári pert sem indított, és nem is vált el a férjétől, aki több nemi erőszaknak tette ki, de három éve nem látta a férfit.

Jean-Pierre M. azt vallotta, hogy nem érti, hogyan támadtak ilyen perverz gondolatai, és soha nem követett volna el ilyen szörnyűségeket, ha nem találkozik Dominique Pélicot-val. Pszichiáterek szerint azonban ez csak a védekezési mechanizmus része, hogy el tudjon határolódni a bűntudattól.

Jean-Pierre M. esete tehát nagyban hasonlít Pélicot-hoz abból a szempontból, hogy mennyire kettős életet élt. A pszichiáterek azonban rámutattak, hogy az ő esetében is súlyos gyerekkori traumák állhatnak az erőszakos fantáziák mögött. Bár M. szerint csodálatos gyerekkora volt, a testvérei ebben ellentmondtak neki a meghallgatásokon: azt mondták, hogy apjuk verte a gyerekeit, és megerőszakolta a lányait. Olyan terror uralkodott otthon, hogy a gyerekek gyakran a ház melletti nyúlketrecek között bújtak el az apjuk elől.

Elhúzódhat a tárgyalás, de az ügynek komoly hatása lehet

Jean-Pierre M.-en kívül még több tucat férfit vádolnak az ügyben. A források különböznek abban, hogy pontosan hány férfi követhetett el erőszakot az elkábított nőkön, és hogy még hányan vannak az erőszakolók közül, akiket nem sikerült azonosítani vagy megvádolni – a BBC szerint 30 emberről lehet szó. Gisèle Pélicot azt mondta, hogy csak egy állítólagos erőszakolóját ismerte fel: egy férfit, aki azért jött, hogy kerékpározásról beszéljen a férjével az otthonukban.

A 6000 lakosú Mazanban, ahol a Pélicot házaspár élt, most feszült a közhangulat. „Nem tudod, kiben bízz az utcán. Megkönnyebbültem, hogy hamarosan elköltözöm ebből a faluból” – mondta Océane Martin, egy fiatal helyi nő. „Tehát tudjuk, hogy 80-ból 30-at még mindig nem kaptak el. Azért is feszült a helyzet, mert az emberek nem tudják, hogy megbízhatnak-e a szomszédaikban. Azt kérdezed magadtól – ő egy a 30 közül? Mit csinál a szomszédod zárt ajtók mögött?” – mondta a BBC-nek Isabelle Liversain, egy másik helyi nő.

Mazan 74 éves polgármestere, Louis Bonnet igyekezett enyhíteni a feszültségen, azzal érvelt, hogy az állítólagos erőszaktevők többsége más falvakból érkezett. Mazanban a helyiek közül többen felismertek neveket az 50 gyanúsított listájáról. Azok a férfiak, akiket azonosítottak, panaszt tettek a bíróságon, mert állításuk szerint őket, családjukat és gyermekeiket zaklatják az utcán és az iskolában.

„Ha részt vettek ezekben a nemi erőszakokban, akkor normális, hogy célpontnak tekintik őket. Transzparencia kell a történtekről”

mondta erre a polgármester. A vádlottak 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A Pélicot-per része még egy 1991-ben elkövetett párizsi gyilkosság, ahol az áldozatot megerőszakolták. Ezt a vádat Pélicot tagadja. Egy 1999-es Seine-et-Marne-ban elkövetett nemierőszak-kísérlet is a bűnlajstromán van, a férfi DNS-e egyezett a helyszínen megtalált mintával.

Az ügy azonban a vártnál tovább is elhúzódhat, ugyanis a 71 éves Pélicot a napokban megbetegedett, és az egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a tárgyalásokon. Csütörtökön a bíró hétfő reggelig felfüggesztette a tárgyalásokat, hátha addigra meggyógyul a vádlott. A BBC szerint Pélicot-t három napja kórházba szállították. Ha elhúzódó egészségügyi problémáról van szó, akkor az ügyet elhalasztják, és az is lehet, hogy teljesen újrakezdik a tárgyalást.

A büntetőbíróság elnökének bejelentése zavart keltett a védőügyvédek körében. „Értse, aki tudja” – fortyant fel Antoine Camus, Gisèle Pélicot és Caroline Darian ügyvédje a döntés hallatán.

Akárhogy és akármikor is legyen vége a Pélicot-pernek, az már látszik, hogy az egész botrány túlmutat önmagán, és már most érzékelhető következményei vannak. Egyrészt azzal, hogy Gisèle Pélicot nyílt tárgyalást kért, a nők elleni erőszak szimbolikus hősévé is vált. „Tábort vált a szégyen” – ezzel a szlogennel hirdette meg, hogy

a szexuális erőszak áldozatai helyett az elkövetők azok, akiknek oka van a szégyenkezésre.

Pélicot-ék lánya, Caroline Darian az erről szóló könyve megírása mellett elindította a #Mendorspas (#Nemaltatszel) kampányt, amelyben szintén a tudatmódosító szerekkel elkövetett szexuális bűncselekmények veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Az ügy miatt a szexhez elengedhetetlen beleegyezés kérdésköre is újra napirendre került. A francia törvények jelenleg úgy határozzák meg a nemi erőszakot, mint „szexuális behatolást (…) amelyet egy személyen erőszakkal, kényszerrel, fenyegetéssel vagy a meglepetés erejével követnek el”. A nőjogi aktivisták felszólították a törvényhozókat, hogy a beleegyezés kifejezést is írják bele a jogi definícióba, vagyis hogy minden beleegyezés nélküli aktus nemi erőszak, ezt a lépést pedig Emmanuel Macron francia elnök is támogatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!