Orbán: Annyira avatkozom bele az amerikai választásba, mint ők a magyar belügyekbe

2024. szeptember 6. – 12:19

Orbán: Annyira avatkozom bele az amerikai választásba, mint ők a magyar belügyekbe
Orbán Viktor – Fotó: Claudia Greco / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Van némi tapasztalom, hogy kell a háborút és a békét menedzselni” – mondta Orbán Viktor az orosz–ukrán háborúról az észak-olaszországi gazdasági fórumon, ahonnan beszéde előtt az üzente: „Avanti ragazzi! A magyarok érdekeit megvédjük otthon és megvédjük külföldön”. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy miért áll ki ennyire határozottan Trump mellett.

Orbán az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban elmondta, hogy nem ez az első háborúja miniszterelnökként, van tapasztalata, mert első miniszterelnöksége alatt zajlott háború a szomszédos Balkánon is. Szerinte ha nincs kommunikáció, akkor nem lehet megállítani a háborút, hibának tartja, hogy nincs kommunikációs csatorna Oroszországgal. „Egyeztetni kell Ukrajnával, és egyeztetni kell Ukrajnával is.” Szóba hozta a tűzszünetet is: szerinte az első lépés a békéhez a tűzszünet, és nem egy béketerv, a történelem is ezt igazolja. „Először kommunikáció, aztán tűszünet, és végül a béketerv” – mondta.

A „békemissziójával” kapcsolatban arról beszélt, hogy miután beszélt Zelenszkijjel és Putyinnal világossá vált számára: mindketten azt hiszik, hogy az idő az ő oldalukon van, ezért nem szeretnének tűzszünetet. „Nincs szándékuk arra, hogy gyorsan lezárják ezt a háborút.” A miniszterelnök arról beszélt, hogy épp ezért ment el Kínába és Washingtonba is, hogy tőlük kérjen segítséget, illetve meggyőzze őket is, hogy tűzszünet kell. Szerinte ebben Trump tud segíteni, ezért bízik benne, hogy novemberben ő nyeri az amerikai elnökválasztást.

A miniszterelnököt újságírók arról kérdezték, hogy miért áll ki ennyire nyíltan Trump mellett, miközben az EU-ban van egy olyan diplomáciai megközelítés, hogy nem szólnak bele más országok választásaiba.

„Amit én teszek, az pontosan olyan szintű beavatkozása a magyar miniszterelnöknek az amerikai választásokba, mint amilyen mértékben az amerikai demokrata kormányzat beavatkozott a magyar belügyekbe.”

Hozzátette: tartja az egyensúlyt. Trumpot a üzletkötési készségei és nézetei miatt is támogatja, Orbán szerint a világnak ilyen szempontból most a volt elnökre van szüksége, aki szót ért a Kelettel és a Nyugattal is, aki elkerüli a gazdasági blokkosodást. „A mi érdekünk, hogy a Nyugattal és a keleti országokkal is együttműködjünk, és ha nem lesznek szankciók, akkor Oroszországgal is” – fogalmazott. Nem támogatja a blokkosodást és a hidegháborút, mert akkor „mi mindig a vesztes oldalon vagyunk” – fogalmazott.

Orbán szerint bejöttek korábbi jóslatai, amit az EU vezetőinek megfogalmazott, miután végzett a „békemissziójával”. „Azt mondtam nekik, hogy ha nem csinálunk valamit, akkor a háború brutalitása hamarosan nőni fog. Ha megnézi, hogy hol tartunk most júliushoz képest, akkor látszik, hogy igazam volt” – mondta. Később hozzátette:

a háború arra is rávilágított, hogy az EU önmagában gyenge katonai és ipari szempontból, így ezen a téren erősödésre van szükség.

Szerinte az a kérdés, hogy ez a NATO-n belül, vagy kívül történjen. Ez azért fontos, mert több EU-tagállam nem része a katonai szövetségnek. „A kérdés, hogy fel tudunk-e építeni egy olyan európai védelmi szövetséget, aminek a nem NATO-tag országok is a részei?” Hozzátette: az európai védelmi rendszer a NATO-hoz tartozik, de lehetséges egy olyan szövetség is, amiben a szövetségen kívüli EU-s országok is benne lehetnek.

Orbánt arról is kérdezték, hogy mit tart a legfontosabb kihívásnak jelenleg Európában. A miniszterelnök szerint mint az EU soros elnökségét betöltő országnak, elsősorban a versenyképességgel kell foglalkozni, novemberig egy ezzel kapcsolatos tervet is össze fognak állítani. A másik két problémának a háborút és a migrációt nevezte. Orbán elmondta, hogy az uniós green dealt, azaz a zöld megállapodást újra kell majd gondolni, mert az szembemegy az üzleti érdekkel. Szerinte a bürokrácia sem tesz jót, mivel emiatt még az európai nagyvállalatok is inkább máshol fektetnek be, és nem Európára koncentrálnak.

Fotó: Claudia Greco / Reuters
Fotó: Claudia Greco / Reuters

Orbán szerint politikai ügyekkel foglalkozó unióra nincs szükség az EU-ban, mert versenyképességi szempontból az „megöli” az Európai Uniót, de a piaci és a gazdasági unió erősítését fontosnak tartja. Arról beszélt, hogy most nem az alap uniós értékek a fontosak, azokat mindenki ismeri, jelenleg inkább létkérdésekről kell beszélni: háború és béke, gender, migráció és munka alapú társadalom. Elmondta, hogy Olaszország most küzd a migrációval, de Magyarországnak nincs ilyen problémája, mert „mi nem engedtük be őket”. Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy a migrációról miért nem dönthetnek a tagállamok nemzeti szinten. „Miért akarják ezt ránk erőszakolni?” Orbán végül megkérdezte az őt kérdező újságírót, hogy udvariatlan volt-e, hogy elmondta véleményét, ami „nem illik bele az általános mainstreambe”.

„Nem értünk vele egyet”

Orbán Viktor az augusztusi hosszabb szünete után az Európai Ház – Ambrosetti fórum nyitónapján a Comói-tó melletti Cernobbióban szólal fel először. A miniszterelnököt épp a napokban fotózták le a tó partjánál található luxusétteremben. A háromnapos rendezvényen az üzleti élet, az ipar vezető személyiségei, diplomaták és kormánytagok találkoznak Olaszországból és külföldről egyaránt. Sajtóhírek szerint az eseményen ott lehet majd Zelenszkij ukrán elnök is, aki az elmúlt órákban meg is jelent a felszólalók között, várhatóan péntek este 18:45-kor mond majd beszédet.

A gazdasági fórumon Orbán előtt Azerbajdzsán elnöke beszélt, de a következő napokban felszólal majd többek közt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az olasz államfő, Sergio Mattarella, több európai miniszter és amerikai szenátorok is. Orbánról a gazdasági fórum vezetőjének egyébként megvan a maga véleménye, és ezt nem is titkolja: Valerio De Molli főigazgató azt mondta, hogy az esemény „aknamező” lesz Orbánnak, mert

„nem értünk egyet Orbán politikájával, egy vesszőnyit se”.

Hozzátette: mindig befogadóak voltak, és tiszteli Orbánt, hogy elmegy a fórumra.

A miniszterelnök azután ment Olaszországba, hogy az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni EP-frakciójának lapjában azt írták róla: ő az oroszok trójai falova. Az írást egy, a lapban rendszeresen publikáló Eugen Olariu kolozsvári újságíró tette közzé, csakhogy azt röviddel a megjelenése után törölték is az oldalról, állítólag azért, mert főszerkesztői engedély nélkül tették közzé, írta a Hvg.hu. Meloni és Orbán kapcsolata korábban nagyon szívélyes volt, ám az ukrajnai háborúval kapcsolatos eltérő álláspontok óta eltávolodtak egymástól.

Orbán Viktor legközelebb szombaton mond beszédet Kötcsén, ahol idén már a 23. pikniket rendezik meg a Dobozy-kúrián. Ez az az esemény, ami hagyományosan a legfőbb fideszes rendezvény Tusványos mellett. Orbán általában itt jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit zárt körben. A 2024-es találkozó mottója: „Legyen béke már”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!