Oroszország kivonja Medvéit Nyugat-Afrikából, kellenek az ukrán frontra

2024. augusztus 30. – 17:05

Oroszország kivonja Medvéit Nyugat-Afrikából, kellenek az ukrán frontra
Egy junta- és oroszpárti tüntetés Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban 2023. január 20-án – Fotó: OLYMPIA DE MAISMONT / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kivon Oroszország 100 milicistát Burkina Fasóból, és az ukrán frontra vezényli őket – írja a BBC. A nyugat-afrikai, puccsista katonai kormány vezette, nyomorgó országban a Medve Dandár 300 katonája tartózkodott eddig. A Medvék egy magán katonai cég, aminek emberei májusban jelentek meg a dzsihadista lázongás sújtotta Burkina Fasóban.

Telegram-csatornájukon azt írták a Medvék, hogy hazatérnek támogatni Oroszország védelmét Kurszk térségében, amit lassan egy hónapja tart megszállva a villámoffenzívát indított ukrán hadsereg.

Burkina Fasóban félelem övezi az orosz döntést, mivel az iszlamistákat még velük sem sikerült megfékezni, de nélkülük rosszabbodhat a helyzet. Az országban már mintegy 2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát a felkelés miatt, amit segélyszervezetek a világ legelhanyagoltabb konfliktusának neveznek. Burkina Faso területének mintegy felét már nem ellenőrzi az Ibrahim Traoré vezette katonai junta (mellesleg Traoré személyi védelmét is az oroszok látják el).

Nemrég 300 embert öltek meg a szélsőségesek egy támadásban. Barsalogho városára szombaton csaptak le a dzsihadisták, azaz az al-Kaidához kötődő Dzsamát Nuszrat el-Iszlám val-Muszlimin. Civileket és katonákat is megöltek, akik épp lövészárkokat ástak a település körül.

Mindenesetre fogy a levegő Traoré körül, ígéreteivel ellentétben 2022 óta nem tudta megállítani az iszlamista előretörést. Már puccskísérlet is volt ellene, kérdéses, meddig marad hatalmon, ha az oroszok elhagyják az országot. Burkina Faso a szomszédos Malihoz és Nigerhez hasonlóan tehát katonai junta uralma alatt áll, mindhárom ország szakított a francia és nyugati orientációval az oroszért cserébe, de az se hozta meg a sikert a felkelők ellen. A térségben jelen van az egykori Wagner, most már Afrika Korpsz nevű orosz félkatonai szervezet is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!