Szinte minden EU-s ország tanárhiánnyal küzd

2024. augusztus 28. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Több európai uniós országban is problémát jelent, hogy nincs elég pedagógus – írja az Euronews. Különösen a reál tantárgyak oktatása szenvedi meg a hiányt a legtöbb országban. Elsősorban az alacsony fizetések, a bizonytalanság és a nagy munkaterhek teszik kevésbé vonzóvá a pedagógusi pályát. Magyarországon talán tavaly látszott a legjobban, mekkora a baj, a státusztörvényt övező tiltakozási hullám keretében is sok tanár hagyta ott korábbi állását.

Jelenleg egyedül Horvátország és Ciprus esetében nincs tanárhiány, Görögországról pedig nincs összehasonlítható adat.

Az Európai Bizottság 2023-ra vonatkozó jelentése szerint Magyarország is egyre nagyobb tanárhiánnyal küzd. Az alacsony bérek, sok munka és az elöregedés állnak minden országnál az üresedések hátterében.

Magyarországon a bérezés volt az egyik legégetőbb probléma, hiszen más diplomás bérekhez képest rendkívül alulfizetettek a tanárok a hazai közoktatásban. Ezt az idén januárban életbe lépett, részben EU-s pénzből finanszírozott emelés némileg tudta mérsékelni, de a baj így sem múlt el teljesen. Az idei évkezdés közeledtével is kiviláglik: bőven vannak még betöltetlen pedagógusi állások a közoktatásban.

Egyelőre nincs a láthatáron EU-szerte alkalmazható megoldás. Az Eurostat adatai szerint 2021-ben a tanárok mindössze 8 százaléka volt 30 évnél fiatalabb. A következő néhány évben várható nyugdíjazási hullám pedig csak tovább fogja növelni a rendszerre nehezedő nyomást. Portugáliában például úgy becsülik, 4700-4800 tanár fog hamarosan nyugdíjba vonulni, amely az ezredforduló óta a legmagasabb szám. Az országnak 2030-ig több mint 30 ezer új pedagógusra lenne szüksége. Habár több országban próbálkoznak a nyugdíjas tanárok visszacsábításával, ez sem jelent hosszú távú megoldást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!