Beindult a tanárkeresés: több ezer álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok

2024. július 13. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

A tanévzárás után eddig körülbelül 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok, leginkább tanárokat, tanítókat keresnek – írja a Népszava.

A közszféra hivatalos álláskereső oldalán, a Közszolgálláson pénteki állapot szerint 1903 hirdetés lehetett találni a „tanár” szóra, 1516 hirdetést a „pedagógus” szóra és 728 hirdetést a „tanító” szóra. A lap szerint az álláshelyek nagy többségét tankerületi intézményekben hirdették meg.

Az aktív álláshirdetések száma a fenti kulcsszavak alapján több mint ezerrel emelkedett az utolsó tanítási nap, azaz június 21. óta.

Nemcsak a tanárokból van hiány, keresnek logopédusokat, karbantartókat, takarítókat és pszichológusokat is.

A Népszava azt írja, hogy a 60 tankerületi központ hirdetéseinek közel 20 százalékát kilenc budapesti tankerület hirdetései teszik ki. Budapesten a legtöbb, 122 álláshirdetése a Dél-Pesti Tankerületi Központnak van. Országos viszonylatban a monori központ vezet, ők 247 betöltetlen pozícióra keresnek embert. Őket követi Tatabányai Tankerületi Központ (153), majd a Győri (132) és a Székesfehérvári (131). A kereslet egyébként ennél még nagyobb is, mivel sokszor egyetlen hirdetésben 2-4 pedagógust is keresnek. Kifejezetten nagy lenne az igény a kémia, biológia, matematika és idegen nyelvi tanárokra.

Klebelsberg Központ szerint a hirdetések száma azért szaporodik meg ilyenkor, mert a pedagógusok általában tanév végén és a nyári szünetben váltanak munkahelyet. A Népszava felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi tanulmánya szerint nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!