Az izraeli hadsereg kiszabadított egy túszt a Hamász fogságából a Gázai övezet déli részén

2024. augusztus 27. – 15:50

Az izraeli hadsereg kiszabadított egy túszt a Hamász fogságából a Gázai övezet déli részén
Fotó: The Hostages Families Forum Headquarters / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg szerint kiszabadítottak egy beduin túszt, akit a Hamász fegyveresei az október 7-i terrortámadásuk során raboltak el Izraelből, írja a BBC. Az IDF szerint az 52 éves Kaid Farhan Elkadit egy „összetett műveletben szabadították ki a Gázai övezet déli részén”, részleteket azonban a túszok és az izraeli erők biztonságára tekintettel nem közöltek.

Elkadiról annyit tudni, hogy az állapota stabil, orvosi vizsgálatokra kórházba szállították. A férfi a Negev-sivatag egyik beduin falujából származik, de a Magen kibucban dolgozott őrként, amikor több mint tíz hónappal ezelőtt a Hamász elrabolta.

A Hamász terroristái október 7-én közel 250 embert raboltak el, 1200 embert megöltek. Ez indította el az izraeli válaszcsapásokat a Gázai övezetben, amelyek már több mint 10 hónapja tartanak. A túszok felét sikerült eddig kiszabadítani, többségüket egy november végi túszalku során. A további több mint száz ember sorsa ismeretlen, kérdés az is, mennyien lehetnek még életben közülük.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus közepén azt mondta, a tűzszüneti tárgyalások adhatják meg az utolsó esélyét annak is, hogy hazatérhessenek azok az izraeliek, akiket a Hamász az október 7-én indított támadásakor ejtett túszul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!