Blinken: A Hamász és Izrael közötti tűzszünet adhatja az utolsó esélyt a túszok kiszabadítására

2024. augusztus 19. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Mivel szolgáltak erre rá? Milyen ellenállásban vettek részt” – idézte a CNN az Egyesült Államok külügyminiszterét annak a hat gyereknek és édesanyjuknak a halála után, akik egy izraeli rakétatámadásban haltak meg a Gázai övezetben. Antony Blinken hétfőn Izraelbe érkezve ismételten kiállt a mielőbbi tűzszünet mellett Izrael és a Hamász között.

A Blinken által említett családot Deir al-Balah településen érte a támadás, a 350 négyzetkilométeres Gázai övezet tengerparti sávjának középső szakaszán. Mindez egy nappal azután történt, hogy egy 15 fős család is életét vesztette, köztük kilenc gyerek egy hasonló rakétatámadásban – írta a CNN palesztin forrásokra hivatkozva megjegyezve, hogy az izraeli katonai válaszcsapások megkezdése óta 40 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben. Az áldozatok között 16 456 gyerek és több mint 11 ezer nő van – közölte az al-Dzsazíra.

Blinken szerint a tűzszüneti tárgyalások adhatják meg az utolsó esélyét annak is, hogy hazatérhessenek azok az izraeliek, akiket a Hamász az október 7-én indított támadásakor ejtett túszul – írta a BBC. A palesztin fegyveresek közel 250 embert raboltak el, 1200 embert – főként civileket – megöltek. Ez indította el az izraeli válaszcsapásokat a Gázai övezetben, amelyek már 10 hónapja tartanak.

A túszok felét sikerült kiszabadítani, a további több mint száz ember sorsa ismeretlen, kérdés az is, mennyien lehetnek még életben közülük.

Blinken hétfőn először az államfővel, Jichák Hercoggal találkozott, ezután megbeszéléseket tart a nap folyamán az izraeli kormányfővel, Benjámin Netanjahuval és az izraeli kormány több tagjával. Várhatóan nyomást gyakorol a tűzszünet érdekében Netanjahura, aki egyelőre kevésbé hajlik a fegyvernyugvásra. Igaz, a Hamász esetében is kérdés, mennyire áll érdekében a tűzszünet, miután Teheránban egy izraeli akcióban likvidálták egyik meghatározó vezetőjét, aki után a fegyveres szervezet élére a még inkább keményvonalas Jahja Szinvár került, akit az október 7-i támadás kitervelőjének tartanak. (Részletes portrénkat itt olvashatja a most is Gázában rejtőzködő vezetőről.)

„Biztosítanunk kell, hogy ne legyen semmilyen eszkaláció, provokáció, semmilyen lépés, amely bármennyire is távolabb vihet minket a megállapodás irányától, vagy kiszélesítheti a konfliktust” – közölte Blinken.

Kincstári optimizmussal érkezett Blinken

Az amerikai külügyminiszter – aki tíz hónap alatt kilencedik alkalommal utazott a térségbe – ezzel együtt optimistán nyilatkozott a tűzszünet esélyeivel kapcsolatban, miután a múlt héten újra elindultak a tárgyalások Izrael és a Hamász között Dohában.

Az optimizmust azonban jelentősen árnyalja, hogy a Hamász már vasárnap közölte: a múlt héten tárgyalt, az amerikaiak által támogatott tűzszüneti javaslatot elutasítja. A közlemény szerint a megállapodás útjában Netanjahu áll, aki újabb akadályokat gördít a megbeszélések elé.

A közvetlen akadálya a tűzszünetnek jelenleg az, hogy Netanjahu ragaszkodik a Philadelphia folyosóhoz: ez egy vékony sáv, amely a Gázai övezet és Egyiptom határát jelenti, azaz Izrael nyugatról is ellenőrizné a határát a Gázai övezetnek. Az izraeli tárgyalódelegáció tagjai már jelezték, hogy ha erről a követelésről a kormányfő nem tesz le, úgy bizonyosan nem lesz megállapodás, miközben Netanjahu szerint enélkül nem szabad megegyezni a palesztinokkal. A Times of Israel úgy tudja, hogy a kormányfő szűk körben közölte: kevés esélyét látja a megállapodásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!